Majstor Branko otkrio kako uštedeti struju tokom hladnih dana: Evo kako se račun može smanjiti za trećinu

05.12.2023

19:56

1

Mnoga domaćinstva već tradicionalno imaju svoju tehniku, a majstori objašnjavaju da je to i ove zime moguće

Majstor Branko otkrio kako uštedeti struju tokom hladnih dana: Evo kako se račun može smanjiti za trećinu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vremenske prilike poslednjih dana pokazuju da je zima zvanično stigla i kod nas, a ono što mnoge baca u dilemu je kako zagrejati dom a zadržati niske račune? Mnoga domaćinstva već tradicionalno imaju svoju tehniku, a majstori objašnjavaju da je to i ove zime moguće.

Branko Zrnić, elektro- mehaničar kaže da se danas ljudi greju na različite izvore toplote. Prema njegovom iskustvu, TA peć je najpouzdaniji izvor grejanja, a da bi ona bila efikasnija onda bi trebalo da se stavljaju u najhladnije prostorije i delove kuće - kao na primer uz prozor kako bi računi za struju bili manji.

- Hladan vazduh će terati tu toplotu od peći ka sredini i ostalim delovima prostora. Na taj način ceo stan će biti topliji. Ukoliko je držite bliže vrata, polovina prostorije biće hladnija - objasnio je majstor.

Kada je reč o triku sa aluminijumskim folijama koje bi trebalo okolo radijatora ili peći da zadrže toplotu, majstor Branko ističe da one iz njegovog iskustva nemaju nikakav efekat.

TA peć uključivati noću

TA peć se puni noću kada je jeftina struja i kada se napuni, isključi se termostat da ne može više da 'vuče' potrošnju i onda se koristi samo ventilator po potrebi. Tako vi iz akumulirane toplote izbacujete količinu toplote koja vam je neophodna. Više od trećine računa za struju se može uštedeti na taj način. Ako držite peć stalno uključenu to znači da ona ima mali kapacitet ili je jednostavno velika prostorija - objasnio je majstor.

Profimedia
 
 

 

Njegov savet je da se ne koriste produžni prekidači, pogotovo one koji na sebi imaju prekidač.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Mondo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike