Prijavite zgradu za „utopljavanje“: Produžen rok za energetske subvencije

26.12.2023

12:40

0

Ministarstvo energetike je produžilo rok za prijavu za energetsku sanaciju stambenih zgrada do početka februara

Prijavite zgradu za „utopljavanje“: Produžen rok za energetske subvencije
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministarstvo je obezbedilo 64,5 miliona evra bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju zgrada (koje su priključene na sisteme daljinskog grejanja) u 15 gradova i opština u Srbiji, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je kazala da su u pet gradova i opština javni pozivi već završeni, dok će u ostalim, među kojima su Beograd, Niš i Kragujevac, prijavljivanje trajati i do početka februara.

– Cilj nam je da energetski saniramo što veći broj stambenih zgrada za koje smo obezbedili subvencije u iznosu do 50 odsto vrednosti energetske sanacije. Apelujem na lokalne samouprave i upravnike zgrada da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da omogućimo građanima da troše manje energije, plaćaju manje i renoviraju svoje stambene jedinice – rekla je Đedović Handanović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, ona je istakla i da će se realizacijom ovog projekta, energetski sanirati oko 500 stambenih zgrada, odnosno oko milion kvadratnih metara.

– Projekat podrazumeva energetsku sanaciju krova i fasade zgrada čime se omogućavaju uštede energije od 20% do 30%. Na ovaj način, povećaće se vrednost nekretnina, građani će moći da bolje kontrolišu potrošnju toplotne energije zimi, kao i troškove hlađenja leti, ali će se unaprediti i komfor, kao i izgled zgrada – rekla je ministarka.

Trošak za građane 150 evra godišnje

Đedović Handanović je naglasila i da je preliminarna procena da bi energetska sanacija stana od 60 kvadratnih metara koštala građane oko 1.500 evra u periodu od deset godina.

Kako je objasnila, polovinu investicije obezbeđuje država, a ostalih 50% plaćaju sami građani kroz račun za grejanje koji bi u periodu otplate bio isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.

Ministarka je dodala i da će prilikom izbora stambenih zgrada prioritet imati one koje imaju najveću specifičnu potrošnju, a koje bi u slučaju prelaska na naplatu po potrošnji, a bez energetske sanacije, imale veće račune.

Đedović Handanović je istakla da će se nakon utvrđivanja preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izvršiti izbor konsultanta koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, uštede i načine otplaćivanja.

– Na osnovu toga će svaka stambena zgrada doneti konačnu odluku da li želi da učestvuje u programu – rekla je ministarka.

U saopštenju se dodaje da su javni pozivi završeni u Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju i Pančevu.

Navodi se da pored ovih lokalnih samouprava u programu mogu da učestvuju i stanari stambenih zgrada u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Negotinu, Novom Pazaru, Valjevu i Zrenjaninu.

Podseća se i da se Projekat "Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja - Javni ESCO Projekat" sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i od ukupne vrednosti projekta koja je 64,5 miliona evra, 50 miliona evra je zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike