Fed nije dirao kamate, ali najavio tri smanjenja u 2024.

14.12.2023

09:14

0

Autor: R.B.

Centralna banka SAD, treći mesec zaredom, nije menjala referentne kamatne stope

Fed nije dirao kamate, ali najavio tri smanjenja u 2024.
Džerom Pauel, prvi čovek Federalnih rezervi SAD - Copyright Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

Komitet za otvoreno tržište (FOMC) američki Federalnih rezervi odlučio je juče da ostavi referentne kamatne stope nepromenjenim, a najavio je i smanjenje kamatnih stopa sledeće godine.

Predsednik američke centralne banke, Džerom Pauel, rekao je da je istorijsko pooštravanje monetarne politike verovatno završeno, jer inflacija pada brže nego što se očekivalo.

Prema poslednjim podacima, nivo cena je u SAD u novemebru bio 3% veći nego pre godinu dana. Kamatne stope u SAD ostale su i u decembru na najvišem nivou u poslednje 22 godine, od 5,25% do 5,50%.

Pauel je naveo da je razmatranje smanjenja kamatnih stopa „na vidiku“.

– Mislimo da smo uradili dovoljno. Povećanje kamata više nije glavna tema – rekao je Pauel na konferenciji za medije posle dvodnevnog sastanka FOMC, dela guvernera sistema banaka Federalnih rezervi koji odlučuju o monetarnoj politici.

Analitičari procenjuju da će, sa nastavkom trenda pada inflacije i ekonomskog usporenja ali ne i „tvrdog sletanja“, Fed početi sa smanjivanjem kamatnih stopa već u prvoj polovini 2024. godine.

Prema navodima „Blumberga“, u Fedu se spremaju na tri smanjenja kamata sledeće godine po četvrtinu procentnog poena, dok finansijska tržišta očekuju da će ih biti šest.

Pauel je rekao da je Fed sada na tački gde je važno da guranje privrede u usporavanje ne bude brže nego što je potrebno.

Fed je zakonski odgovoran za održavanje stabilnosti cena ali i maksimalne zaposlenosti, dva ekonomska cilja koja su često kontradiktorna.

Nakon što je prošle godine inflacija u SAD dostigla maksimum u poslednjih 40 godina, Pauel je rekao da zvaničnici misle da se sada napori usmeravaju ka „mekom sletanju“, odnosno smanjenju inflacije bez izazivanja recesije.

– Vidimo snažan rast koji se izgleda usporava. Vidimo tržište rada koje se vraća u ravnotežu. Vidimo da (obaranje) inflacije ostvaruje stvarni napredak. Ovo si stvari koje smo želeli da vidimo. Proglašavanje pobede bilo bi preuranjeno, ali za sada je dobro – rekao je predsednik američkog Feda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike