Tržište spremno za manje kamate ECB: Samo da počne novi kvartal

06.12.2023

09:05

0

Autor: R.B.

Skoro je 90% šanse da Evropska centralna banka u prvom tromesečju 2024. godine krene sa smanjenjem kamatnih stopa, smatraju analitičari, ali...

Tržište spremno za manje kamate ECB: Samo da počne novi kvartal
Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke - Copyright Profimedia

Investitori se klade da će Evropa predvoditi najveće svetske centralne banke u smanjenju kamatnih stopa pošto je jedna od najoštrijih zvaničnica ECB opisala usporavanje inflacije kao „ohrabrujuće“.

Tržišta procenjuju skoro 90% šanse da Evropska centralna banka počne da smanjuje stope u prvom kvartalu sledeće godine, što je scenario o kome se jedva razmišljalo pre samo tri nedelje, piše „Blumberg Adrija“.

Sada se očekuje pet smanjenja za četvrtinu procentnog poena, plus šansa od 80 odsto za šesto smanjenje sledeće godine, što bi zajedno snizilo ključnu stopu za 150 baznih poena - na 2,5 odsto. To bi donelo veliki odušak onima koji su zaduženi kreditima jer bi pale i cene komercijalnih zaduženja.

Mada se sa tržišta širom sveta već neko vreme priziva smanjenje kamatnih stopa, taj stav je tek u utorak dobio dodatnu pažnju u Evropi nakon što je Isabel Šnabel iz ECB rekla da inflacija pokazuje "izuzetno" usporavanje i da je još jedno povećanje troškova pozajmljivanja "malo verovatno".

Tržišta su dugo odbacivala šanse za dalje pooštravanje, ali Šnabel bila ta koja je iz ECB redovno upozoravala da je prerano isključiti još povećanja.

Ni sada signal iz ECB nije unison. Iako je efektivno odbacila još jedno povećanje stope, Šnabel je u vezi sa potencijalnim smanjenjem rekla da "treba da budemo oprezni u davanju izjava o nečemu što će se dogoditi za šest meseci". Njen kolega, hrvatski guverner Boris Vujčić, isključio je mogućnost smanjenja u bliskoj budućnosti, dok je Fransoa Vileroj de Galau rekao da će ECB to ispitati tek u nekom trenutku tokom 2024. godine.

Na Volstritu oprezni

Oprez ostaje na Volstritu, gde su stratezi kompanije „Blekrok“ u utorak rekli  da bi oni koji se nadaju mogli i da se razočaraju. Stratezi „Goldman Saksa“ preporučuju opklade na opcije kako bi se suprotstavili previsokim cenama, a glavni ekonomski savetnik „Aliajnca“ Mohamed El-Erian upozorio je da američke Federalne rezerve (Fed) gubi kontrolu nad porukama koje šalje.

– Verujem da je Fed završio sa podizanjem kamatnih stopa, ali ne mislim da to potvrđuje ono što vlada na tržištima o smanjenju stopa sledeće godine – rekao je El-Erian za „Blumberg radio“ u utorak.

Ako su trgovci u pravu, ECB će biti prva među glavnim centralnim bankama koja će sniziti stope sledeće godine i napraviće najveći niz snižavanja.

Međutim, neka od najvećih investicionih imena Volstrita već upozoravaju da očekivanja za smanjenje stopa centralnih banaka širom sveta deluju preterano.

Očekuje se da će Federalne rezerve prvi put smanjiti stope u maju i da će ih smanjiti za ukupno 125 baznih poena. U Ujedinjenom Kraljevstvu, tržišta trenutno očekuju tri smanjenja stopa Banke Engleske (BOE) za četvrtinu poena, počevši od juna, kao i 30 odsto šanse za četvrto smanjenje. Pre mesec dana, očekivali su samo dva smanjenja.

Tržišta u Australiji su se ranije kladila na još jedno povećanje stopa do sredine 2024, a sada daju preko 75 odsto šanse za jedno smanjenje do tada. Čak se i za novozelandsku centralnu banku, koja je prošle nedelje rekla da će možda morati da poveća stope sledeće godine, sada očekuje da će smanjiti svoju referentnu stopu do maja.

Stav da će velike centralne banke sledeće godine morati da olabave monetarne uslove da bi podstakle ekonomski rast. To je pogurao rast obveznica, čineći novembar rekordnim mesecom. Prinosi na 10-godišnje američke i nemačke obveznice pali su za više od 45 baznih poena tokom prošlog meseca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike