Konačno manji troškovi, a brži transfer novca sa Crnom Gorom

11.12.2023

09:17

0

Autor: G.M.Š.

Uspostavljen je direktan platni promet između Srbije i Crne Gore, kažu iz Narodne banke Srbije

Konačno manji troškovi, a brži transfer novca sa Crnom Gorom
Ilustracija - Copyright Profimedia

– Čast mi je i veliko zadovoljstvo da objavim da se od danas, 11. decembra 2023. godine, transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Republike Crne Gore mogu realizovati direktno, brže, jeftinije i neposredno jer smo uspostavili direktan platni promet – prenele je reči guvernerke Jorgovanke Tabaković Narodna banka Srbije.

Sa današnjim danom završio se dug i naporan proces uspostavljanja direktnog platnog prometa između dve susedne zemlje koje su ne tako davno bile u zajedničkim državama.

Sad je i Crna Gora u sistemu efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, u kome Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama. Sa ulaskom crnogorske „Univerzal kapital banke“ u njemu je sada trinaest poslovnih banaka sa teritorije Srbije, i sedam poslovnih banaka sa teritorije Bosne i Hercegovine.

–  Na moje veliko zadovoljstvo, „Univerzal kapital banka“ prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u MK sistemu NBS. Od danas, ona predstavlja prvu banku sa teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama NBS, i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponude izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima – naglasila je guvernerka Tabaković.

Iz NBS kažu da saki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi i državama i građanima, a jednom povezana infrastruktura omogućiće još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet.

– Imajući u vidu sve prednosti, koristim priliku da ohrabrim i pozovem i druge banke sa teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS (a upoznati smo da interesovanja već ima), i iskoriste prednosti koje on pruža – kaže Tabaković.

A prednosti su:

  • učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova,
  • izvršavanje transakcija između banaka sa teritorije zemalja regiona omogućeno je po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni,
  • Narodna banka Srbije kao operator MK sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke sa teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno - odnosno centralnim bankama i bankama sa teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade,
  • Na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen je ne samo direktan platni promet sa Srbijom već i sa građanima i privredom Bosne i Hercegovine.

Banke učesnice u MK sistemu NBS, sa teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kroz saradnju sa poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospešuje ekonomski i razvojni potencijal.

Iz Narodne banke Srbije kažu da će ostati pokretač promena na tržištu platnih usluga, i da svojim delovanjem omogućavati brojne koristi za građane i privredu zemlje, a u ovom slučaju i zemalja u regionu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike