Srbija i po pitanju novca velikim koracima grabi u digitalno društvo

11.03.2022

11:52

0

Samo u mobilnom bankarstvu rast broja izvršenih transakcija u poslednje dve godine između 120 i 170 odsto, istaknuto je iz NBS-a

Srbija i po pitanju novca velikim koracima grabi u digitalno društvo
Tan2022-3-11_114123250_0 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

O svemu onome što je država u poslednjih 10 godina uradila u oblasti digitalizacije finansijskog sektora najbolje govori podatak da se godišnji broj transakcija koje se izvrše upotrebom mobilnog bankarstva povećao 100 puta, a da je od početka rada Instant platnog sistema NBS u njemu obavljeno više od 82 miliona transakcija, istakla je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković.

Ona je govoreći na predstavljanju izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tranziciji za 2021-2022. godinu, kazala da je broj ugovora zaključenih na daljinu u 2021. povećan za 44.882 u odnosu na 2020. godinu, i iznosi 116.401.

Tabaković kaže da to ukazuje na promene u navikama korisnika i orijentaciju ka korišćenju digitalnih načina za zaključenje ugovora o finansijskim uslugama.
Navela je da je od tog broja zaključenih ugovora, čak 18.300 ugovora zaključeno uz primenu video-identifikacije korisnika.

Testira se i blokčejn

- Kada poredimo četvrto tromesečje 2021. godine i prvo tromesečje 2020. godine, u mobilnom bankarstvu imamo porast broja izvršenih transakcija od blizu 120 odsto kod fizičkih lica i čak 170 odsto kod pravnih lica i preduzetnika - rekla je Tabaković.

Ističe i da se više koristi i elektronsko bankarstvo, koje je i pre pandemije, kako navodi, jako dobro stajalo, uz rast broja transakcija od 17 odsto za fizička lica i 36,3 odsto za pravna lica i preduzetnike.

- EBRD je u svom izveštaju naveo i da veliki broj zemalja u kojima posluje planira da uvede regulatorni sendboks, a mi smo ga u Srbiji odavno uveli i koristimo ga intenzivno. Testiramo i mogućnost za primenu različitih inovativnih tehnologija za potrebe svojih poslovnih procesa - poput blokčejn tehnologija i veštačke inteligencije. Koliko je to moguće, uredili smo i virtuelne valute kao vrstu digitalne imovine - rekla je Tabaković.

Ona je istakla da je svake godine u fokusu izveštaja EBRD-a oblast koja doprinosi bržoj, a održivoj ekonomskoj tranziciji i dodala da je u poslednjem izveštaju je digitalizacija.
Ukazala je da i u toj oblasti centralne banke nisu pasivni posmatrači koji se prilagođavaju novim okolnostima, već su, neretko, oni koji kreiraju nove okolnosti, pružajući regulatornu i infrastrukturnu osnovu razvoju finansijskog sektora.

- Srbiji za to nije bio potreban podsticaj, jer je digitalizacija gotovo deceniju jedan od naših strateških ciljeva. Narodna banka Srbije je danas garant stabilnosti u punom smislu značenja stabilnosti. Istovremeno, mi smo i oprezan regulator koji nalazi ravnotežu izmedu sigurnog i razvojnog - navela je Tabaković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike