Konačno jeftiniji transfer novca sa Crnom Gorom

07.11.2023

12:26

0

Uspostavljanje direktnog platnog prometa između dve države donosi benefit na obe strane

Konačno jeftiniji transfer novca sa Crnom Gorom
Copyright Profimedia/Pixabay

Predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita (AOD), Vladimir Medan, istakao je danas da će najavljeno uspostavljanje direktnog platnog prometa Crne Gore sa Srbijom dovesti do olakšavanje robnog prometa između dve zemlje.

- Direktni platni promet će ubrzati transakcije, a to će dovesti do olakšanja trgovine. To je pozitivan znak. Svako ubrzanje platnog prometa podrazumeva olakšavanja poslovne aktivnosti između Srbije i Crne Gore - rekao je Medan na okruglom stolu pod nazivom "Sistem osiguranja depozita kao faktor stabilnosti finansijskog sistema", koji organizuju Agencija za osiguranje depozita, Udruženje banaka Srbije i Beogradska bankarska akademija.

To će biti na dobrobit svih građana, naglasio je on.

Direktni platni promet između Crne Gore sa Srbijom tokom ovog meseca bi trebalo da se uspostavi nakon 16 godina i to posredstvom crnogorske Univerzal kapital banke, koja je kao prva banka iz Crne Gore ušla u platni sistem koji vodi Narodna banka Srbije a u kome su i banke iz BiH.

Interesovanje banke, kako su rekli u NBS, iskazano je pošto je ona prepoznala da bi joj njegovo korišćenje znatno snizilo troškove, tj. transfer sredstava ka Srbiji, kao i transfer sredstava iz banaka koje posluju na teritoriji Srbije ka klijentima te banke, koji bi se obavljao uz minimalni trošak i u toku istog poslovnog dana.

Napomenuli su i da bi se, s obzirom na to da u pomenutoim kliring sistemu NBS učestvuju i banke sa teritorije Bosne i Hercegovine (BiH), kao i Centralna banka BiH, na ovaj način omogućilo i brže i jeftinije obavljanje transakcija i između banaka učesnika u kliring sistemu NBS iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

- U koordinaciji sa Centralnom bankom Crne Gore i pomenutom bankom, budućim učesnikom u kliring sistemu NBS, trenutno su u toku tehničke pripreme i testiranja rada neophodna za uključenje banke u ovaj sistem NBS, pri čemu naglašavamo da NBS kao operator pomenutog sistema pruža svu pomoć i podršku kako bi se pomenuto uključenje realizovalo u najkraćem roku - navode iz centralne banke za Tanjug.

Iz NBS podsećaju da Narodna banka, između ostalih platnih sistema, upravlja i Međunarodnim kliring sistemom u devizama NBS i preciziraju da je reč o platnom sistemu za plaćanja između zemalja u regionu u evrima, koji učesnicima nudi brojne prednosti.

Plaćanja u istom radom danu

Plaćanja između banaka i građana iz zemalja učesnica u kliring sistemu NBS realizuju se istog poslovnog dana, uz znatno niže troškove i bez potrebe za realizacijom plaćanja putem korespondentskih banaka iz trećih država, za čiju je realizaciju potrebno više vremena, uz veće troškove. Učešćem u ovom platnom sistemu obezbeđuje se smanjenje troškova plaćanja za građane i privredu u regionu i skraćuje se vreme realizacije tih plaćanja, što daje dodatni podsticaj za unapređenje trgovinske razmene između naših zemalja.

Ovaj potencijal je posebno uočljiv, uzimajući u obzir značajan obim trgovinske razmene između Srbije i Crne Gore, kako u uvozu tako i u izvozu. Prepoznat je potencijal koji ovakav vid integracije donosi na polju ekonomske razmene, tako da u ovom platnom sistemu trenutno učestvuje 12 banaka sa sedištem u Srbiji i sedam banaka sa sedištem u Bosni i Hercegovini, a sada se priključuje i prva banka iz Crne Gore. Za 10 meseci ove godine, u međunarodnom kliring sistemu NBS između Srbije i Bosne i Hercegovine ostvaren je promet veći od 196 miliona evra.

Direktan platni promet između Srbije i Crne Gore prekinut je 2006. godine, kada je Crna Gora izašla iz zajedničke države sa Srbijom. Godinu dana kasnije Centralna banka Crne Gore je potpisala sporazum zaključen između tri centralne banke, Narodne banke Srbije, Centralne banke Bosne i Hercegovine i Centralne banke Crne Gore, radi priključenja u međunarodni sistem NBS.

Platni promet između Srbije i Crne Gore trenutno funkcioniše posredstvom korespondentskih banaka.

Reč je o najskupljem i najsporijem načinu obavljanja platnog prometa, koji podrazumeva da se plaćanja između naših država obavljaju preko velikih inostranih banaka, što zahteva i dodatno vreme za obavljanje transakcije i naravno trošak koji će i te banke da naplate, koji se uvek prelije na građane i privredu, napominju iz NBS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike