Mudis „oborio“ kreditni rejting Kine

05.12.2023

13:13

0

Rejting agencija izgled za poboljšanje rejtinga A1 smanjila na „negativan“

Mudis „oborio“ kreditni rejting Kine
Ilustracija - Copyright Tanjug/Chinatopix Via AP

Njujorška agencija za kreditni rejting „Mudis“ smanjila je danas kreditne izglede Kine sa stabilnih na negativne. Agencija svoj potez obrazlaže pokazanim rizikom od usporavanja srednjeročnog privrednog rasta i uticaj krize u kineskom sektoru nekretnina.

Vlada Kine i državne kompanije će verovatno pružati finansijsku podršku slabije razvijenim regionima te zemlje, što prema njujorškoj agenciji "predstavlja veliki rizik koji bi mogao da smanji fiskalnu, ekonomsku i institucionalnu snagu Kine", navodi se u saopštenju agencije, prenosi „Fajnenšel tajms“ (FT).

„Mudis“ je istovremeno potvrdio sadašnji kreditni rejting Kine na nivou A1, a očekuje da će kineska privreda rasti za po četiri odsto u 2024. i 2025. godini.

Kinesko ministarstvo finansija je reklo da je "razočarano odlukom" agencije za kreditni rejting.

– Makroekonomija Kine nastavlja da se oporavlja, a visokokvalitetni razvoj stalno napreduje. „Mudis“ ne treba da se brine za izglede ekonomskog rasta Kine i fiskalnu održivost – navodi se u saopštenju kineskog ministarstva finansija.

„Mudiz“ je isto obaranje izgleda sredinom novembra uradio i za najsnažniju svetsku ekonomiju, SAD. Njima je takođe potvrđen rejting (AAA) ali su izgledi promenjeni na negativne.

- U kontekstu viših kamatnih stopa, bez efikasnih mera fiskalne politike za smanjenje državne potrošnje ili povećanje prihoda, „Mudis“ očekuje da će fiskalni deficiti SAD i dalje biti veoma veliki – rečenoj je tada iz agencije.

Prethodno je u avgustu agencija „Fič“ napravila presedan i snizila rejting SAD za jedan stepen, na AA+, zbog fiskalnog pogoršanja prognoziranog u naredne tri godine i ponovljenih pregovora o gornjoj granici duga.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike