Malo dokupio bitkoina – za 600 miliona dolara

01.12.2023

09:48

0

Autor: R.B.

Majkl Sejlor, predsednik i suosnivač „Majkrostratedži“ nastavlja sa svojom „opkladom“

Malo dokupio bitkoina – za 600 miliona dolara
Ilustracije - Copyright Pixabay

Kompanija za proizvodnju softvera „Majkrostradedži“ (MicroStrategy Inc.) nastavlja da svoju imovinu pretače u kriptovalute i sad je kupila bitkoin u vrednosti od 593,3 miliona dolara

Firma sa sedištem u Virdžiniji je u podnesku akcionarima u četvrtak navela da je kupila 16.130 bitkoina u novembru, uvećavajući svoje vlasništvo u kriptovaluti na otprilike 6,5 milijardi dolara, piše „Blumberg Adrija“.

To je bila najveća kupovina kompanije otkako je uzela 19.452 bitkoina za nešto više od milijardu dolara u februaru 2021.

Sejlor je počeo da kupuje bitkoin 2020, a ove godine je pojačao kupovinu kako se kriptovaluta oporavila od godinu dana gubitaka uzrokovanih rastućim stopama i nekim visokoprofilnim kripto-implozijama i bankrotima.

On se povukao sa funkcije izvršnog direktora pre godinu dana, rekavši da će se fokusirati na aspekt bitkoina u strategiji kompanije.

Akcije „Majkrostratedži“ su porasle za 250% ove godine, nadmašivši bitkoin koji je ojačao za više od 125%, usred optimizma da bi SAD uskoro mogle da odobre pokretanje fonda kojim se trguje na berzi (engl. exchange-traded fund - ETF) i koji ulaže direktno u tu kriptovalutu.

– Ako/kada dobijemo bitkoin ETF, to će podići interesovanje za tu klasu imovine – rekao je Metju J. Mali, glavni tržišni strateg u „Miler Tabak + Ko.

„Majkrostratedži“ je takođe sklopio ugovor sa „Kauvenom“, „Kanakord dženuitijem“ i „ BTIG“ da ponudi do 750 miliona dolara običnih akcija. Kompanija je prvobitno objavila planove za povećanje iznosa prodajom akcija u avgustu, poručivši da će prihod biti korišćen u svrhe kao što su kupovina bitkoina, obrtni kapital i otkup duga.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike