Bajnens se nagodio zbog pranja novca: Četiri milijarde za inovatore-kriminalce

22.11.2023

10:05

0

Najveća svetska kripto berza pristala je da plati sudsku nagodbu i da smeni generalnog direktora, kao i da vremenom napusti SAD

Bajnens se nagodio zbog pranja novca: Četiri milijarde za inovatore-kriminalce
Čangpeng Džao‚ osnivač i bivši direktor Bajnensa - Copyright Tanjug/Ken Lambert/The Seattle Times via AP

Bajnens“, najveća svetska berza kripto valuta, platiće oko četiri milijarde dolara u nagodbi sa tužilaštvom, kako bi izbegla sudski proces za pranje novca. Osnivač firme i izvršni direktor, Čangpeng Džao, pred američkim sudom izjasnio se krivim zbog toga što nije sprečio pranje novca na ovoj platformi.

Džao je podneo ostavku na poziciju izvršnog direktora kompanije, a „Bajnens“ je priznala da je prekršila američki Zakon o bankarskoj tajni i program sankcija, kao i da nije prijavljivala sumnjive transakcije, prenosi AP.

- Ako koristite novu tehnologiju za kršenje zakona, vi niste inovator nego kriminalac – prokomentarisao je ishod ovog procesa američki državni tužilac Merik Garland, koji je nagodbu nazvao jednom od najvećih korporativnih kazni u istoriji SAD.

Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da će u sklopu sudske nagodbe tokom narednih pet godina nadzirati rad kripto berze, kao i da se ova kompanija obavezala da će postepeno potpuno napustiti američko tržište. Firma se ranije povukla iz Rusije, a zabranjena je i u Belikoj Britaniji.

Firma „Bajnens“ je navela da je donela "pogrešne odluke" jer je brzo prerasla u najveću svetsku kripto berzu i dodala da sudskom nagodbom priznaje svoju krivičnu odgovornost.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je istakla da je „Bajnens“ obradila transakcije "nezakonitih aktera" i time "podržala aktivnosti kao što su seksualno zlostavljanje dece, trgovina narkoticima ili terorizam u više od 100.000 transakcija".

„Bajnens“ nije podnela nijedan izveštaj o sumnjivim aktivnostima vezanim za te transakcije, a kompanija je dozvolila više od 1,5 miliona trgovanja kripto valutama kojima su prekršene sankcije SAD, naglasila je Jelen.

Prema njenim rečima, transakcije na platformi „Bajnens“ su obavljale i terorističke organzacije - Hamasova „Brigada Al Kasam“ ili sunitska „Al Kaida“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike