Bitkoin proslavio 15. rođendan: Danas vredi oko 32.650 evra, njegova vrednost od početka godine porasla za 110 odsto!

01.11.2023

10:31

0

Dokument koji je objavljen 31. oktobra 2008. godine je prvi put nagovestio mogućnost da uz pomoć internet protokola novac može da se šalje preko veba bez ikakvih posrednika

Bitkoin proslavio 15. rođendan: Danas vredi oko 32.650 evra, njegova vrednost od početka godine porasla za 110 odsto!
Ilustracije - Copyright Pixabay

Bitkoin je proslavio petnaesti rođendan, pošto se u svetu obeležava dan kada je osoba poznata pod pseudonimom Satoši Nakamoto objavila svoj revolucionani rad pod naslovom "Bitkoin: Elektronski gotovinski sistem bet posrednika".

Ovaj rad i dalje je dostupan na https://bitcoin.org/bitcoin.pdf. i drugim sajtovima.

Dokument koji je objavljen 31. oktobra 2008. godine je prvi put nagovestio mogućnost da uz pomoć internet protokola novac može da se šalje preko veba bez ikakvih posrednika i definisao bitkoin kao sredstvo plaćanja koje funkcioniše van kontrole bilo koje vlade ili entiteta, prenosi Forbs.  

Rad osobe pod pseudonimom Satoši Nakamo ima samo devet stranica i 2.736 reči, a spekulisalo se, između ostalog, da iza njega stoji genijalni matematičar Džon Neš.

Ne radi se o lakom štivu, a neki kažu sa su potrebne godine da bi se ono potpuno razumelo pošto uvodi mnoge koncepte koji su poznati uglavnom kriptografima i ljudima koji se bave naukom o kompjuterima.

Osnivač Tvitera Džek Dorsi je Nakamotovo delo nazvao "poezijom".

Bitkoin danas na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens vredi oko 32.650 evra, a njegova vrednost je od početka godine porasla za 110 odsto.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike