Berza FTX otišla u stečaj, milijarde nestale: Šta dalje sa kriptom

12.11.2022

08:48

0

Autor: 24sedam

Kripto berza FTX je otišla u stečajni postupak u Sjedinjenim Državama, nakon kratkotrajnog bezuspešnog spašavanja, i sada je sva preostala imovina zamrznuta pod kontrolom likvidatora

Berza FTX otišla u stečaj, milijarde nestale: Šta dalje sa kriptom
Kriptovalute još velika nepoznanica - Copyright Profimedia

Sem Bankman Frajd, osnivač kompanije FTX, podneo je ostavku na funkciju glavnog direktora a za novog je imenovan Džon Džej Rej III, saopšteno je na Tviter nalogu FTX-a.

Poslednja nada FTX-a, preuzimanje od stane konkurenta „Bajnansa“, ubrzo je presahnula jer se ova kompanija predomislila kada malo zagrebala po knjigama finansija u kojim,a, prema izjavama Bankman Frajda, nedostaje „samo“ osam milijardi dolara da bi bila solventna.

Kako pare nisu stigle, regulator za hartije od vrednosti sa Bahama je zamrzao imovinu tamošnje podružnice FTX-a, Digital Markets i povezanih lica, i imenovao likvidatora za jedinicu.

– Ovlašćenja direktora FDM-a su suspendovana i nikakva imovina FDM-a, imovina klijenata ili poverenička imovina u vlasništvu FDM-a, ne mogu se prenositi, ustupiti ili na drugi način postupati sa njima, bez pismenog odobrenja privremenog likvidatora – saopštila je komisija.

Propast FTX-a smao se nadovezalo na niz velikih propasti i digitalnom svetu u poslednje dve godine, od kojih su neke završile kao skandali. Takav bi moga da bude i ovaj slučaj, jer je već i površni dju dilidžens „Bajnansa“ naišao na naznake zloupotrebe novca klijenata.

U samo 12 meseci nakon što je bitkoin, kao ikonična valuta kriptotržišta, imao vrhunac na 68.000 dolara,ta valuta i druga po veličini eter su izgubile tri četvrtine vrednosti. Cela kriptoindustrija se procenjivala na 3.000 milijarde dolara a sada je možda tek na nekih 900 milijardi, piše CNBC.

Umesto da „radi“ kao hedžing varijanta protiv inflacije, koja je sada u SAD i EU na četrdesetogodišnjim rekordima, bitkoin se pokazao kao još jedan balon špekulativne vrednosti kojoj se brzo istopio entuzijazam a narastao užas kod investitora.

Kao pijani milioner

Nije izgledalo tako kada je prošle godine FTX napravio 19-godišnju ugovor o sponzorstvu za FTX Arenu gde igra NBA tim Majami hit težak 135 miliona dolara. Po ulaganju pred propast, FTX u istorijske knjige ulazi barabar sa još jednim nekad velikim imenom „Enronom“.

Godinu dana kasnije FTX je sa visina 32 milijarde dolara vredne kompanije potonuo do bankrotstva.

- Gledajući unazad, uzbuđenje oko kupovine i cene imovine su išle daleko iznad svake fundamentalne vrednosti. A pad je bio tako brz i silovit, da mnogi proglašavaju da je digitalna imovina generalno sada mrtva – kaže Keti Talati, direktor istraživanja u investicionoj firmi “Arka“.

I bilo da će kripto definitivno propasti ili eventualno odskočiti, Talati očekuje da će „krvava 2022. godina“, koja je pokazala sve mane digitalne industrije, investitorima i javnosti ostati kao podsetnik zašto finansijsko regulisanje tržišta postoji.

- Govoreći u ime bitkoinera, osećamo se uhvaćeno u zamku nefunkcionalnog odnosa sa kriptom i hoćemo napolje. Industrija mora da odraste i regulatori da dobiju ulogu. Budućnost industrije su registrovana digitalna imovina kojom se trguje na regulisanim tržištima, gde svako ima zaštitu investitora kakva mu je potrebna – kaže Majkl Sejlor, izvrši direktor „Mikrostratedži“, tehnološke kompanije koja ima 130.000 bitkoina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike