Od 1. januara veće plate zaposlenima u Aerodromima Srbije

26.11.2023

16:46

0

Za više od 200 zaposlenih u "Aerodromima Srbije" obezbeđeno povećanje plata od deset odsto od 1. januara

Od 1. januara veće plate zaposlenima u Aerodromima Srbije
Copyright TANJUG/ MGSI/ Predrag Mitić

Na aerodromu "Morava" kod Kraljeva potpisan je kolektivni ugovor kojim je za zaposlene u javnom preduzeću "Aerodromi Srbije", u okviru koga posluju aerodromi Konstantin Veliki u Nišu, Morava u Kraljevu i Ponikve u Užicu, obezbeđen niz pogodnosti među kojima i povećanje plate od deset odsto od 1. januara sledeće godine.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković i predsednik sindikalne organizacije "Aerodromi Srbije" Mikica Pavlović.

"Ovim kolektivnim ugovorom smo za više od 200 zaposlenih u 'Aerodromima Srbije' obezbedili povećanje plata od deset odsto od 1. januara kao što je povećan i regres, zatim 15.000 dinara za svako rođeno dete i čitav niz pogodnosti koje smo mogli da obezbedimo u skladu sa zakonom kako bi ljudi koji rade na našim aerodromima, bez aerodroma Nikola Tesla u Beogradu koji je u drugom režimu, mogli da imaju bolji životni standard", rekao je Vesić nakon potpisivanja ugovora.

Vesić je, kako je saopštilo ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) naveo da posao koji obavljaju zaposleni na aerodromima nije nimalo lak i da je veoma odgovoran.

"Ove godine smo ponovili naš poziv za subvencionisane linije. Sa ovog aerodroma u Kraljevu imamo jednu celogodišnju liniju za Istanbul i dve sezonske linije, za Solun i Tivat. Sa niškog aerodroma imamo pet plus dve i to je bilo predviđeno budžetom za narednu godinu, ali ćemo pokušati već za 2025. da povećamo broj subvencionisanih linija kako iz Niša tako i iz Кraljeva jer verujemo da je to način da avio kompanije više počnu da koriste ova dva aerodroma", rekao je Vesić.

Potencijal aerodroma u Srbiji

On je istakao da postoji ogroman potencijal aerodroma "Morava" koji je, kako je naglasio, bolji od mnogih aerodroma u regionu.

Naveo je i da je važno da se ubuduće, u skladu sa strategijom koja se pravi za razvoj avio saobraćaja u Srbiji, više iskoriste pre svega niški i kraljevački aerodrom, ali i drugi aerodromi koji će se u međuvremenu raditi u smislu da imaju više letova i da budu više iskorišćeni.

"Bavićemo se posebno strategijom za razvoj kargo prevoza, jer tu vidim veliki potencijal za rast i to je vezano sa ekonomskim razvojem zemlje, ali kako se zemlja više ekonomski razvija, što se dešava, imaćemo veću mogućnost i za razvoj kargo prevoza", rekao je Vesić.

RINA
 

 

Ministar je dodao i da je aerodrom "Morava" dobro urađen, ali da treba da se urade još neke stvari koje su u planu kako bi se, uz pomoć države, podstaklo da ga više koriste ne samo naša već i neke druge strane kompanije, kao i da bude više kargo prevoza.

Direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković je rekao da svoju osnovnu delatnost - bezbednost i prihvat vazduhoplova, putnika i stvari, ne mogu da izvršavaju kako treba ako zaposleni u tom preduzeću nisu zadovoljni.

"Potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora svakako se nastavlja trend povećanja zarada u našem preduzeću. Podsetiću da smo početkom ove godine takođe imali povećanje od deset odsto, a od 1. januara 2024. godine biće drugo povećanje od deset odsto čime stimulišemo naše zaposlene", rekao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike