Nove cene goriva: Vest će posebno obradovati "dizelaše"

17.11.2023

10:21

0

Autor: 24sedam

Poredeći sa cenom goriva od prošle nedelje, dizel je jeftiniji za dodatnih 3 dinara

Nove cene goriva: Vest će posebno obradovati "dizelaše"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Litar evrodizela od danas od 15 sati na pumpama u Srbiji koštaće 204 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 180 dinara.

Poredeći sa cenom goriva od prošle nedelje, dizel je jeftiniji za dodatnih tri dinara, dok je cena benzina ostala ista.

Nafta na svetskom tržištu u padu

Nakon što imala period rasta, te je prelazila i 80 dolara, cena nafte pala je na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara jer je trgovce zabrinuo snažan rast zaliha u SAD-u, nadovezavši se na procene o slaboj potražnji u Kini.

Na londonskom je tržištu cena barela nakon podneva bila niža za 2.60dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78.58 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, kliznuvši na 74.01 dolar.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva pod kontrolom države 2022-23.

 

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike