I pored sankcija Sberbanci odlično ide

03.11.2023

11:18

0

Prinos na kapital ove godine skočio na više od 24 odsto, kažu iz velike najveće ruske banke

I pored sankcija Sberbanci odlično ide
profimedia-0358440686 - Copyright Profimedia

Najveća banka u Rusiji, Sberbanka, saopštila je da njen neto profit u prvih devet meseci iznosi 1,2 biliona rubalja (11,6 milijardi evra), dok profit za treći kvartal iznosi 411 miliona rubalja.

Prema rečima generalnog direktora banke Germana Grefa, odlični rezultati za devet meseci i dobar početak četvrtog kvartala daju osnovu za podizanje prognoze prinosa na kapital za 2023. godinu na iznad 24%, prenosi Tass.

Neto prihod od kamata banke koja poseduje gotovo trećinu celokupne aktive ruskog bankarskog sektora i glavni je davalac kredita privredi, povećan je tokom devet meseci na 1,8 biliona rubalja (18,4 milijarde evra), a kamatna marža je porasla na 6% zbog povećanja kamatnih stopa i poboljšane strukture bilansa stanja.

Čist prihod od provizija za devet meseci iznosio je 554 milijarde rubalja, odnosno 5,6 milijardi evra.

Kreditni portfelj stanovništva je na kraju trećeg kvartala iznosio 15,2 biliona rubalja, to jest 153 milijarde evra, i povećan je za 22% od početka godine.

Sberbanka je zbog sankcija Rusiji, povodom rata u Ukrajini, morala da se prošle godine povuče sa evropskog tržišta a „zamrznuta“ joj je imovina u pojedinim kompanijama, kao što je regionalna „Fortenova“ (bivši Agrokor) koja posluje i u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike