"Iskritikujte moje mesečne troškove": Srbin sa porodicom živi na selu i tvrdi da troši 2.500 evra mesečno

01.11.2023

22:46

0

Korisnik je odlučio da ovde iznese prosečne mesečne troškove pa potražio savet

"Iskritikujte moje mesečne troškove": Srbin sa porodicom živi na selu i tvrdi da troši 2.500 evra mesečno
Ilustracija - Copyright Freepik

Jedan korisnik Reditta odlučio je da otvoreno podeli svoju analizu mesečnih troškova, pružajući uvid u život na selu za tročlanu porodicu. Kroz transparentan prikaz finansijskih izdataka, ovaj Srbin je izneo detalje o troškovima koji se kreću između 2.000 i 2.500 evra mesečno.

U želji da dobije perspektivu i savete od zajednice, korisnik je istakao da iako smatra da živi pristojno, primećuje da mnogi drugi troše manje i ostvaruju bolje finansijske rezultate.

"Čitajući Redit stičem utisak da svi troše na život manje od mene i nekako prolaze bolje. Mesečno mi odlazi 2.000-2.500 evra i smatram da živim OK ali nikako luksuzno. Pritom živim na selu (žena, dete i ja). Voleo bih da dobijem perspektivu od drugih ljudi, da li u nečemu preterujem, ili je ovo manje-više postala cifra sa kojom prosto možeš da očekuješ neki normalan život i to je to", napisao je.

Pixabay
 

Zato sam odlučio da ovde iznesem moje prosečne mesečne troškove pa ih slobodno kritikujte, dajte savete, ili makar uporedite sa vašim.

  • Kirija za celu kuću: 400 evra
  • Drva za ogrev: 100 evra mesečno to jest 1.200 evra godišnje za 20 metara
  • Struja, telefon, internet: oko 100 evra
  • Hrana i potrepštine iz marketa: oko 60.000 dinara
  • Restorani / kafici: oko 20.000 dinara
  • Gorivo: oko 15.000 dinara
  • Troškovi za dete: oko 10.000 dinara

Ovo su mi manje-više fiksni troškovi od nekih 1.500 evra koje imam svaki mesec.

Preko toga potrošim svaki mesec od nekoliko stotina do 1000+ evra na razne 'random' troškove koji su se pojavili taj mesec. To najčešće bude gomila sitnijih troškova tipa privatno lečenje, kupovina raznih sitnijih stvari, nešto za kuću, ponekad najam spremačice, itd. ali bude i krupnijih na primer putovanje, registracija auta, itd. Zavisi od meseca do meseca.

Za kraj da napomenem da vozim auto star 15 godina, nemam poroke, ne idem na luksuzna putovanja, ne nosim fensi odeću, bukvalno neko na ulici da me vidi rekao bi totalni prosek. Jedino gde ne štedim je hrana i dajem dosta na kiriju jer smo hteli da imamo celu kuću za sebe", objasnio je on.

"Brate, ovo što ti pričaš je za mene luksuz"

Ovaj korisnik je naišao na raznolike reakcije zajednice nakon što je podelio svoje detaljne troškove. Dok su neki smatrali da je njegov životni stil luksuzan, veći deo korisnika je delio svoje perspektive i iskustva. Mnogi su istakli da njegovi troškovi nisu toliko visoki i da su u skladu sa životom srednje klase.

"Ovo bih nazvao optimizovanim životnim stilom. Ovo stanje je po meni realno za našu srednju klasu", "To ti je to, isti sastav porodice, ista starost auta, skoro isti troškovi. Bez 180 hiljada nema šanse", "Meni deluje sasvim razumno. Kad ja koji živim sam trošim 600-800 evra mesečno", bili su samo neki od komentara.

Kako da uštediš

Jedan korisnik Redita je dao korisne savete kako da uštedi novac na hrani, posebno imajući u vidu da živi na selu. Predložio je da razmisli o proizvodnji hrane za svoju porodicu, što bi moglo rezultirati uštedom od bar 100 evra mesečno. Takođe, sugeriše da razmotri gde kupuje namirnice, možda postoje jeftinije opcije. S obzirom na život na selu, predlaže da razmotri mogućnost kupovine od lokalnih seljaka, posebno za proizvode poput jaja, mleka, sira i mesa, što ne samo da može biti jeftinije, već i zdravije.

Pixabay
 

Tu je bilo i onih koji su objasnili da kao petočlana porodica u gradu, troše ipak mnogo manje od njega.

"150 hiljada, možda čak i malo manje, nas 5 u kući, ne plaćamo kiriju. U gradu, cena za osnovne potrebe. Ne idemo u kafiće/restorane, niti koristimo vozilo koje troši gorivo", dodao je još jedan korisnik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike