Turcima ponovo skočila kamata, Japance muči rekordno slab jen

26.10.2023

14:05

0

Autor: R.B.

Turska centralna banaka je zbog inflacije podigla kamatnu stopu na 35% a i Banka Japana će nešto morati da učini povodom slabog jena

Turcima ponovo skočila kamata, Japance muči rekordno slab jen
Turska lira - Copyright Pixabay

Centralna banka Turske (TCMB) je peti put zaredom povećala referentnu kamatnu stopu, i to ne malo - sa 30% na 35%.

Kako se navodi u saopštenju na veb stranici TCMB, inflacija u Turskoj je u trećem kvartalu bila iznad očekivanja zbog pritisaka na troškove koji proističu iz plata i deviznih kurseva. Godišnja stopa se sa julskih 47,8%, u avgustu popela na 58,9% a u septembru na 61,5%, saopštio je ranije Turkstat.
TCMB upozorava i na rizik od geopolitičkih dešavanja koja mogu da utiču na cene nafte a samim tim i na inflaciju.

 

Na odbranu kursa milijarde dolara

I dok tursku centralnu banku muči, njihove kolege u Japanu više brine slaba domaća valuta. Japanski jen ponovo je pao u odnosu na američki dolar i sada se nalazi na najnižem nivou za skoro 30 godina. To povećava rizik od intervencije Vlade Japana na tržištu valuta i vrši pritisak na centralnu banku ove zemlje da prilagodi monetarnu politiku.

Prema podacima sa međunarodne berze valuta Forex, dolar se u 13.00 časova prodavao za 150,28 japanskih jena.

Screenshot: Google Finance
Veliki pad japanskog jena prema dolaru u 2023.

 

Ministar finansija Japana je rekao da prati tržište valuta sa stalnim osećajem pritiska, što sugeriše visok nivo zabrinutosti, prenosi Blumberg.

Zamenik glavnog sekretara kabineta Japana Hideki Murai, upozorio je da su nagle promene kursa valuta nepoželjne i odbio da komentariše eventualnu intervenciju  na tržištu.

Japan je potrošio oko devet biliona jena, odnosno 60 milijardi dolara u septembru i oktobru prošle godine, da bi podržao sopstvenu valutu, ali jen je ove godine oslabio za skoro 13 odsto u odnosu na dolar.

Kreatori politike centralne Banke Japana (BoJ) sledeće nedelje moraju da odluče da li da promene monetarnu politiku koja godinama vrši pritisak na japansku valutu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike