Ne pomaže ni nova guvernerka: Inflacija u Turskoj skočila posle sedam meseci

03.08.2023

12:15

0

Godišnje stopa inflacije je u julu skočila na 47,8 odsto, saopštila je zvanična statistika

Ne pomaže ni nova guvernerka: Inflacija u Turskoj skočila posle sedam meseci
Turska lira - Copyright Pixabay

Monetarna politika Turske i dalje vodi veliku bitku sa cenama a sada joj dodatni problem pravi i fiskalna politika. Godišnje stopa inflacije je u julu skočila na 47,8 odsto, sa junskih 38,2 odsto, saopštio je danas turski Institut za statistiku – Turkstat.

Tržišta su očekivala rast inflacije u julu (prognozirano je 47,3 odsto), jer je cene podstakao rast nekih poreza, kao i pad turske lire.

Nova (i prva) guvernerka centralna banke Turske, Hafiza Gaje Erkan, dovedena u junu da sprovede promenu monetarnu politike koja je spuštala kamatne stope kada je ceo sve počeo da ih diže, ima težak zadatak.

Screenshot: Bloomberg
Odnos turske lire i američkog dolara u poslednjih godinu dana

 

U julu su na godišnjem nivou najviše porasle cene u hotelima, kafićima u restoranima - za 82,62 odsto, kao i cene zdravstvenih usluga - za 75,9 odsto, hrane i bezalkoholnih pića - za 60,72 odsto, obrazovanja - za 53,57 odsto, ali i transporta - za 43,4 odsto.

Godišnja stopa bazne inflacije se sa junskih 47,4 odsto popela na 56,1 odsto u julu, što je najviše u poslednjih osam meseci.

Na mesečnom nivou su cene porasle za 9,5 odsto, pre svega cene transporta - za 17,75 odsto, zdravstvenih usluga - za 13,61 odsto, kao i cene u hotelima, kafićima u restoranima - za 11,92 odsto.

Rast cene i ovde je očekivan jer, znamo to dobro u Srbiji, kada imate hiperinflaciju cene se „mere“ u stabilnoj stranoj a ne u domaćoj valuti. A turska lira je za godinu dana pala za 37 odsto, sa 5,88 dolara za sto lira na 3,71 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike