Atentat ojačao jen i dolar: Investitori beže u sigurno

08.07.2022

08:33

0

Japanski jen i američki dolar su porasli danas na azijskom trgovanju, jer su se investitori okrenuli ulaganju u sigurnu imovinu nakon atentata na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea

Atentat ojačao jen i dolar: Investitori beže u sigurno
Copyright Pixabay: Gerd Altmann

Na tržištu, koje je ionako osetljivo zbog inflacije, kamatnih stopa i pred saopštavanjem dugo očekivanih podataka o zapošljavanju u SAD, atentat na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea doveo je do jačanja jena i dolara.

Abe je upucan danas tokom govora u predizbornoj kampanji, rekao je portparol japanske vlade. Njegovo stanje je kritično.

Jen je porastao za čak 0,5 posto neposredno nakon objave te vesti, nakon čega se ustalio na oko 135,60 jena za dolar, izveštava Rojters.

Analitičari kažu da se investitori, po ustaljenoj navici, na loše vesti reaguju instiktivno okretanjem ka kupovini dolara i jena, koji važe za sigurna utočišta.

Japanska valuta je u prvoj polovini ove godine pala za skoro 16 procenata prema dolaru, ali je u poslednje vreme naišla na podršku investitora usled strahovanja vezanih za globalni rast i rizike od promene politika centralnih banaka koji potresaju tržišta.

Evro je nastavio da klizi ka izjednačavanju pariteta prema dolara jer investitori brinu da bi energetska kriza izazvana neizvesnošću oko snabdevanja gasom iz Rusije mogla da gurne Stari kontinent u recesiju.

Evro na 20-godišnjem dnu

Evro je pao ove nedelje za više od dva odsto i dotakao na azijskom trgovanju najniži nivo u poslednje dve decenije od 1,0140 dolara.

Pad jedinstvene valute doprineo je jačanju dolarskog indeksa danas na 20-godišnji maksimum od 107,080 poena.

Australijski dolar je oslabio prem američkom rivalu za 0,3 procenta, na 0,6820 USD, dok se novozelandski dolar spustio za 0,2 posto na 0,6167 američkih dolara.

Screenshot: xe.com
 

 

Britanska funta je relativno dobro prošla u ovonedeljnom političkom haosu koji je zadesio Ujedinjeno Kraljevstvo, pri čemu je u odnosu na prošlu sedmicu izgubila 0,7 odsto vrednosti, ali je danas zadržala najveći deo dobitaka koje je ostvarila u četvrtak nakon što je premijer Boris Džonson dao ostavku, čime je okončao neizvesnost oko njegove političke budućnosti, navodi Rojters.

Funta se, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje za 1,2015 dolara i na putu je da prema posrnulom evru zabeleži najbolju nedelju u poslednje više od dve godine.

Na kripto tržištima, bitkoin se oporavlja, pri čemu je u ovoj sedmici ojačao za skoro 14 procenata, na 22.000 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike