Rastuće plate u zanatskim zanimanjima: Ovo su najtraženiji i najplaćeniji poslovi

12.10.2023

11:11

0

Autor: R.B.

Zarade koje naveliko premašuju prosečne plate postaju sve češće dostupne i u zanimanjima koja ne zahtevaju fakultetsku diplomu

Rastuće plate u zanatskim zanimanjima: Ovo su najtraženiji i najplaćeniji poslovi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zanatlije po pitanju prihoda doživljavaju pravu renesansu, a pojedini majstori i uslužne delatnosti mogu mesečno da zarade čak nekoliko hiljada evra.

Oglas "Potrebni dostavljači hrane" sve je prisutniji na našem tržištu rada. Tokom pandemije korona virusa, potražnja za dostavljačima je naglo porasla, a ovaj trend se nastavlja. Dostavljači nameštaja, materijala i robe široke potrošnje su takođe u potražnji, ali dostavljači hrane su najtraženiji i najbolje plaćeni.

Prema jednom oglasu, poslodavac je spreman da plati kuriru hrane čak do 300.000 dinara mesečno. Uslovi su prilično fleksibilni: nije potrebno radno iskustvo, posebne veštine, pa čak ni CV. Jedini zahtev je posedovanje sopstvenog prevoznog sredstva, bilo da je to automobil, motor ili bicikl. Ponuda uključuje i fleksibilno radno vreme, sa mogućnošću rada u tri smene.

Visoke plate, kako se čini, nisu više rezervisane samo za visokoobrazovane. Pojedini oglasi nude zarade do 5.000 evra mesečno za poslove poput dispečera, dok zanimanja kao što su frizeri, kozmetičari, kuriri, kuvari, pekari i električari mogu zarađivati preko 2.000 evra. Prosečna plata za ova zanimanja kreće se oko 150.000 dinara, ali može ići i do 220.000 dinara.

Mnoge zanatlije tvrde da mogu zarađivati više kao samostalni preduzetnici nego kroz klasično zapošljavanje, pa se često odlučuju za kombinaciju rada u firmi i privatnog posla.

Pored toga, sve je popularniji trend tzv. "mini poslova", koji ne zahtevaju puno radno vreme. Oni mogu doneti platu preko 100.000 dinara, sa dnevnicom od oko 50 evra. Ovi poslovi obično traju nekoliko sati dnevno, posle redovnog posla, i postaju odličan dodatan izvor prihoda za mnoge.

Miloš Turinski, predstavnik portala Infostud, naglašava da su ovakvi poslovi idealni za dopunu kućnog budžeta i ističe da je zanimanje dostavljača postalo izuzetno unosno.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike