Uz dolare i evre i juan u srpskim deviznim rezervama?

18.10.2023

12:24

0

Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kineski juan u svoje devizne rezerve, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Uz dolare i evre i juan u srpskim deviznim rezervama?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kina postaje veliki spoljnotrgovinski partner Srbije i srpska centralna banka razmatra da uključi valutu te velike ekonomije u svoje devizne rezerve, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prvoj sesiji foruma održanog u okviru inicijative "Pojas i put".

Vučić je istakao da je Kina drugi najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je trgovinska razmena dve zemlje u proteklih deset godina porastala 185 puta.

- Od januara 2015. godine kineski juan je na spisku naših valuta za međunarodno tržište i Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kinesku valutu u svoje devizne reserve - rekao je Vučić i ukazao da Srbija i Kina imaju povećanu i intenzivnu saradnju u sektoru finansija i bankarstva.

Vučić je istakao i da je kineska kompanija "Ziđin majning" najveći izvoznik iz Srbije u proteklih pet godina i ukazao da je Srbija time postala drugi najveći izvoznik bakra u Evropi.

On je rekao da Srbija ima veliku želju da postane lider u proizvodnji bakra i naglasio da Srbija najviše izvozi u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike