Moskva ponovo jača devizne rezerve ali – juanom

02.05.2023

11:27

0

Rusija će možda već u maju početi da ponovo kupuje strane valute za svoje devizne rezerve, a najverovatnija opcija je kineska valuta, saznaje Blumberg

Moskva ponovo jača devizne rezerve ali – juanom
"Borba" dolara s juanom - Copyright Profimedia

Rusija će ponovo početi da kupuje devize kako bi ojačala devizne rezerve ali ovoga puta neće dolar biti ta valuta, kaže analiza Blumberga (Bloomberg).

Agencija procenjuje da će Moskva na početku svakog meseca kupovati kineske juane (renminbi) u vrednosti oko 182 miliona evra.

Kineski juan je, zbog zapadnih sankcija, glavna strana valuta koju Rusija koristi za transkacije.

- Za tržište je važno da država počinje da gomila finansijske rezerve umesto da troši novac, to bi moglo da utiče pozitivno i na rusku rublju - rekla je analitičarka korporacije „Fridom Holding“, Natalija Milčakova.

Porast prihoda od nafte, uprkos zapadnim sankcijama, uspeo je da stabilizuje rusku ekonomiju i omogući joj da ponovo kupuje strane valute, prvi put nakon januara 2022. godine.

Screenshot: Bloomberg
Rublja prema dolaru drži vrednost iz 2021.

 

Prema stručnjacima Blumberga, verovatnoća da će Rusija početi da kupuje strane valute u maju iznosi 65 odsto, a verovatnoća da će se to desiti u junu je 80 odsto.

- Kupovina stranih valuta će početi u junu, ali u veoma malom obimu - smatra ekonomista ruske kompanije „LokoInvest“, Dmitrij Poljevoj.

Ruska rublja oporavila se od velikog pada početkom 2022. godine ali je sada na nivou nižem nego što je bila većim delom prošle godine. Trenutno je na paritetu od 1,25 dolara za 100 rublji.

Za razliku od dolara, rublja prema juanu je ove godine povećala vrednost za 12 odsto ali se poslednjih dana vratila na tih 8,67 juana za 100 rublji.

Screenshot: Bloomberg
Visok stabilan nivo, pa nagli pad rublje prema juanu

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike