Digitalni novac budućnost ili pretnja? Kina ga uskoro uvodi, a evo zašto to plaši Zapad

12.12.2021

09:38

0

Novac bi trebalo prvi put da se koristi za vreme Zimskih olimpijskih igara

Digitalni novac budućnost ili pretnja? Kina ga uskoro uvodi, a evo zašto to plaši Zapad
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Kineska vlada uveliko radi na suzbijanju čuvenih kriptovaluta u zemlji, posebno se odnoseći na rudarenje, ali i transakcije bitkoinom, kako bi afirmisala projekat digitalnog juana.

Ovakav poduhvat pomalo plaši Zapad, a o tome je za "Fajnenšel tajms" (FT) govorio Džeremi Fleming, šef britanske nadzorne agencije (GCHQ).

Fleming je rekao da digitalne valute nude "veliku priliku" za demokratizaciju platnih sistema, ali i razvoj ove nove tehnologije takođe predstavlja pretnju.

- Ako se radi pogrešno, neprijateljskim nacijama daje mogućnost da nadziru transakcije- reka. Ona im daje moć... da mogu da kontrolišu šta se radi s tim digitalnim valutama - pojašnjava.

Pre objave nove kibernetičke strategije, šef špijunske službe razgovarao je s FT-om iz londonskog sedišta Nacionalnog centra za kibernetičku bezbednost, odbrambenog ogranka GCHQ-a.

Planiran kasnije ovog meseca, ovaj dokument će poslužiti kao nacrt za suzbijanje digitalnih pretnji kako se rat sve više širi u sajberprostor, piše Tportal. S prislušnim stanicama u Velikoj Britaniji i inostranstvu, agencija sarađuje sa svojim poznatim sestrinskim službama MI5 i MI6 kako bi se specijalizovala za domaće i međunarodne obavještajne službe.

Međutim, GCHQ-ova digitalna stručnost vrlo je tražena, a Fleming je naziva povećanjem tehnološke "izvrsnosti" u društvu. Fleming poručuje da je Kina trenutno "najveći strateški problem" s kojim se Britanija suočava, šireći špijunažu i tražeći kontrolu nad svojom digitalnom infrastrukturom.

- Kina je preuzela inicijativu. Puno investiraju, i otvoreno i tajno. To je zato što nova pravila počinju stvarno da utiču na njihov rad u tehnološkom i digitalnom kontekstu”, objasnio je Fleming.

- Moramo razumeti kakva je naša reakcija na sve to - kaže Fleming.

Šta je digitalni juan?

Digitalni juan zapravo je državna digitalna valuta (CBDC), vezana u odnosu 1:1 s klasičnom kineskom valutom. Svaka fizička novčanica koju je kreirala centralna banka ima jedinstveni identifikator, te svaki izdati digitalni juan token ima isti. Za razliku od kriptovaluta, CBDC-ovi se obično ne temelje na decentraliziranom blokčejnu, jer centralne banke time nastoje da zadrže jasnu vlast nad monetarnom politikom.

Pokrenut u oktobru 2020. godine, Narodna banka Kine (PBoC) emitiovala je milione digitalnih juana građanima u sklopu nastojanja testiranja tehnologije. Proces još uvek traje. Kineski građani već mogu da troše digitalni juan u sve većem broju trgovina širom zemlje. Zapravo, prema podacima s početka novembra, digitalni juan do sada je korišćen u preko 100 miliona transakcija, dostigavši ukupnu vrednost od 9,7 milijardi dolara.

Pravi test digitalnog juana biće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. Uvođenje će takođe uključivati strane posetioce. Jao Kujan, bivši direktor instituta za digitalne valute u Narodnoj banci Kine, rekao je u maju da namera nije promatrati sve transakcije u stvarnom vremenu.

Ali kineska vlada postavila je milione kamera za prepoznavanje lica širom zemlje kako bi pratila svoje građane, pa čak i kažnjavala manja kaznena dela poput nezakonitog prelaženja ulice. Digitalni juan mogao bi se glatko uklopiti u tu nadzornu infrastrukturu, i to je ono što izaziva strahove. U svakom slučaju, Kina je od svih vodećih ekonomija u razvoju digitalne valute najdalje otišla. I to je jedan od razloga povećane zabrinutosti koja dolazi sa Zapada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike