Zamrznute kamate predah za klijente: Koliko rate kredita od oktobra mogu u rikverc

05.10.2023

22:40

0

Kamata jeste zamrznuta, ali ne i bojazan da li će se posle 15 meseci predaha od rasta euribora situacija stabilizovati

Zamrznute kamate predah za klijente: Koliko rate kredita od oktobra mogu u rikverc
novac kredit - Copyright Profimedia/Pixabay

Narodna banka Srbije je na 15 meseci ograničila kamatu na stambene kredite do 200.000 evra. Nominalna kamata na kredit uzet do kraja jula 2022. godine - ne sme da pređe 4,08 odsto. U Srbiji se otplaćuje 158.000 stambenih kredita, a u centralnoj banci kažu da se  odluka o smanjenju kamate odnosi na oko 100.000 klijenata.

Banke su tržišni igrači, pa se može očekivati da na drugim mestima nadoknade ovo "zakidanje" njihovog profita. Kamata jeste zamrznuta, ali ne i bojazan da li će se posle 15 meseci predaha od rasta euribora situacija stabilizovati.

Dušan Uzelac, urednik sajta "Kamatica" kaže za RTS da izbor kredita treba da krene od iznosa rate koju sebi možete da priuštite.

Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto, a Uzelac napominje da je Odluka NBS tehnički izbacila euribor iz računice do kraja 2024. godine, jer su svi aktuelni krediti koji su ugovorom vezani za euribor cenom spušteni na nivo od 4,08 odsto.

"Ta promena je posledično umanjila rate u proseku 20 odsto. Neko ko plaća ratu 500 evra - od oktobra će plaćati 100 evra manje. Ova mera je odmerena da reši trenutne finansijske probleme građana sa stambenim kreditima. Petnaest meseci je dovoljno vremena kada situacija može da se stabilizuje i možda i vrati na nivo ispod ovih 4,08 odsto. Nažalost, aktuelna globalna otvorena pitanja i sukobi otežavaju dugoročno finansijski planiranje što je i jedan od uzroka rasta kamatnih stopa", kaže Uzelac.

Profimedia
 

Ona napominje da je trajno rešenje svih koji imaju stambeni kredit uspešna kompletna otplata, a to klijenti mogu da reše isključivo samostalno sa kapacitetom zarade.

"Svima koji su uzeli kredit nakon 31. jula 2022. će se obračun kamate vratiti na nivo koji je bio u trenutku ugovaranja kredita. To znači da će plaćati po prvobitnom planu otplate", objašnjava Dušan Uzelac.

Zamrznuta kamata kočnica za rast nenaplativih kredita 

On kaže da nema sumnje da je NBS ovu odluku odmerila i uradila simulaciju kako će to da utiče na banke i da je odlukom zaštitila i sam bankarski sektor iako deluje da je zašla u profit banaka, jer bi se taj potencijalni profit bez donete odluke pretvorio u sistemski problem nenaplativih kredita.

"Problem koji je pred bankama nije nevolja klijenata da vraćaju kredit već istinska nemogućnost i nedostatak prihoda. Poslovne banke rade svaka za sebe na profitnim osnovama bez emocija i one nikada same ne bi donele odluku o smanjenju kamata i po cenu nenaplativosti kredita. Zato je takvu odluku i na takav način morala da donese jedino NBS", smatra Uzelac.

On napominje da nevezano za ovu odluku, sve banke posluju na profitnim principima i da su uvek u potrazi za novim izvorima profita ili načinima za njegovo uvećanje.

Na pitanje da li će banke tražiti kanale da deo troškova prevale na klijente, gde i koliko budu mogle, Uzelac kaže da sama odluka ne može direktno da prouzrokuje poskupljenje nekih drugih usluga, jer su te usluge cenovno tržišno pozicionirane, ali dodaje da usluga poskupljuje kada ima ko da plati novu cenu.

"Najveća zabluda je da postoji jeftin kredit. Ne postoji. Postoje samo uslovi koje treba da ispunite i računicu koju treba vi lično da napravite. Nemojte dozvoliti da vam bankari prave računicu. Oni nisu vaši savetnici, oni su prodavci banke i rade za banku. Vi ste kupac i svaku buduću ratu ćete platiti svojim novcima, zato za svoje novce tražite ono što vam najviše odgovara. Računajte, pitajte, nema pogrešnih pitanja. Kupujte, ne dozvolite da vam prodaju", kaže Uzelac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike