EBRD revidirala BDP Srbije, u 2023. rast 1,8 odsto

28.09.2023

10:41

0

Autor: G.M.Š.

Srbija će ove godine ostvariti privredni rast nešto ispod proseka Zapadnog Balkana, pokazuje nova analiza Evropske banke za obnovu i razvoj

EBRD revidirala BDP Srbije, u 2023. rast 1,8 odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na jugoistoku EU ove godine očekuje se privredni rast od dva odsto, da bi sledeće godine on porastao na prosečnih 2,8 odsto, kaže novi izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U izveštaju objavljenom juče, u regionu Zapadnog Balkana revidirane su brojke za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju naniže, gde je rast ugrožen slabim rastom potrošnje i porast, dok su za Crnu Goru povećane jer je turistička sezona ispala bolja od očekivane.

Za 2024. godinu predviđa se rast do 3,4 odsto, što je i srednjoročni potencijal regiona.

Ekonomije Zapadnog Balkana suočile su se sa slabljenjem eksterne potražnje sa ključnog tržišta evrozone početkom 2023. ali ovo je bilo delimično nadoknađen snažnim performansama sektora turizma u privredama zasnovanim na uslugama, kao što su Albanija, Crna Gora i Kosovo (EBRD srpsku pokrajinu vodi kao nezavisnu teritoriju).

Godišnja inflacija stope su dostigle vrhunac sa visokim stopama posebno zbog velikog udela hrane i energije u potrošačkoj korpi ali i institucionalnim faktorima kao što je tržišna moć u nekim sektorima (uključujući maloprodaju), a u nekima slučajevi ekspanzivna fiskalna politika.

Za slab rast BDP-a do kraja 2023. ključni su partneri iz evrozone, gde se beleže spore stope rasta (sa prognozom recesije u Nemačkoj) a inflacija, i uz usporavanje, nastavlja da uzima danak potrošnja domaćinstva.

Pada domaća tražnja u Srbiji

U Srbiji se u 2023. godini rast smanjio na 1,2 odsto na godišnjem nivou u prvom delu godine kada je pala potrošnja domaćinstava u skladu sa povišenom inflacijom.

Screenshot: EBRD
Procena privrednog rasta Zapadnog Balkana

 

 

Poljoprivreda je zabeležila snažan godišnji rast stope, ali to je zbog niske osnovice u 2022, godini koja je obeležila suša. Industrijska proizvodnja bila je prigušena, što odražava slabu spoljnu potražnju.

Nakon dugotrajne kontrakcije u izgradnji, sektor građevinarstva se oporavio i podržao rast u drugom kvartala 2023. zbog nekoliko velikih javnih infrastrukturni projekata.

Velika zavisnost od Nemaca

Srpska privreda u velikoj meri, kao i mnoge druge u širem regionu, zavisi od tanja privrede u Nemačkoj. Na primer, EBRD kaže da izvoz centralnoevropskih zemalja snažno prati izvozne trendove Nemačke, pa korelacija dostiže 70-80 odsto u Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Za Nemačku, Međunarodni monetarni fond je dao revidirane prognoze rasta na 0,3 odsto u 2023. i 1,3 odsto 2024.

Deficit tekućeg računa se značajno smanjio u prvom polovine 2023. zahvaljujući smanjenju uvoza, niže globalne cene energije i značajnog izvoza električne energije.

Inflacija je ostala povišena, na 12,5 odsto u julu 2023. godine, dostižući vrhunac kasnije u Srbiji nego u drugim privredama Zapadnog Balkana i evrozone.

Inflacija takođe sporije usporava, delimično zbog prilagođavanja naviše regulisanih cena energije, što je dogovoreno po stendbaj aranžmanu (SBA) sa MMF.

Prva revizija u okviru SBA bila je završena u julu 2023. godine, i pokazala je da reforme u energetskim sektorom napreduju kako je predviđeno, ali sa zakašnjenjem u donošenju novog zakona o državnim preduzećima.

Fiskalna politika je ostala ekspanzivna, jer vlasti povećavaju penzije i plate u delu javnog sektora, ograničavaju cene za 20 osnovnih namirnica i predmeta za domaćinstvo i daju jednokratna finansijska sredstva za podršku pojedinim grupama građana.

Povećanje akcize dažbine na gorivo, duvan, alkohol i kafu od 1. oktobra će povećati prihode.

Predviđa se da će BDP dostići 1,8 odsto 2023, zbog prigušenih izgleda globalnog rasta i visoke lokalne inflacija, pre nego što poraste na 3,5 odsto 2024. godine.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike