Teško do inflacije od osam odsto u 2023.

22.09.2023

12:01

0

Fiskalni savet sumnja da će se aktuelnim sudarom mera monetene politike i vladine potrošnje, postiči prognozirani nivo inflacije na kraju godine

Teško do inflacije od osam odsto u 2023.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije, Pavle Petrović, izjavio je danas da godišnja  inflacija u Srbiji iznosi sada oko 11,5 odsto, ali da Fiskalni savet sumnja da će, zbog rebalansa bužeta i nove potrošnje, biti ostvaren najavljeni cilj da do kraja godine inflacija bude spuštena na osam odsto međugodišnje.

- Mi imamo zebnju, a svi ćemo videti za tri, četiri meseca, da dodatna potrošnja koja je ovim rebalansom data, plus akcize - da će to gurnuti da inflacija bude veća od planiranih osam odsto. Zato smo rekli i mislimo da te mere nisu bile dobre - rekao je Petrović na skupštinskom Odboru za finansije.

Naveo je da je dug oko 35 milijardi evra, ali da, kako je rekao, postoji tehnička zavrzlama koja čini da dug tokom godine izgleda da bude manji nego što je stvarno.

Glavni pokazatelj je kraj godine i tu će dug biti negde oko 53 odsto BDP, dodao je Petrović. On je naveo da zemlje centralne i istočne Evrope imaju dug na oko 45 odsto BDP.

- Naš BDP sadrži u sebi i inflaciju, kurs je fiksan i stabilan, pa imate da dohodak zemlje naglo raste, a zapravo je to dobrim delom rast inflacije - rekao je Petrović.

Kazao je da postoji i rast privrede, ali da učestvuje i inflacija.

Takođe rekao je da je najveći javni dug bio 2014. i 2015. godine, oko 73 odsto BDP, nakon čega je sprovedena finansijska konsolidacija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike