Kina će imati rast od 4,9 odsto, Indija čak 6,4

20.09.2023

12:11

0

Azijska ekonomija će ove godine porasti za 4,7 odsto, saopštila je Azijska razvojna banka (ADB)

Kina će imati rast od 4,9 odsto, Indija čak 6,4
Ilustracija - Copyright Profimedia

Azisjka razvojna banka, sa sedištem na Filipinima, u svojoj septembarskoj prognozi najavljuje rast privrede tok kontinenta na 4,7 odsto ove godine. i 4,8 odsto za 2024. godinu, što je nepromenjeno u odnosu na aprilsku prognozu.

ADB očekuje da će inflacija u Aziji ove godine biti 3,6 odsto i da će sledeće godine blago pasti na 3,5 odsto, ali je istovremeno korigovala naniže prognozu ekonomskog rasta za Kinu i Indiju.

Kineska ekonomija će ove godine porasti za 4,9 odsto, smatra ADB, a indijska privreda za 6,3 odsto.

Azijska razvojna banka je u aprilu očekivala a da će kineski BDP ove godine porasti za pet odsto, a indijska ekonomija za 6,4 odsto.

U prognozi se upozorava i na ekonomske rizike, pre svega slabost u kineskom sektoru nekretnina, kao i na eventualne posledice klimatskog fenomena El Ninjo na snabdevanje hranom.

Evrozona će ove godine porasti samo 0,8 odsto a sledeće 1,3 odsto, posebno zbog teškoća u Nemačkoj i njenoj industriji, nova je revidirana procena Evropske komisije.

Ključni izvor slabosti evropske privrede je Nemačka, čija privreda je pogođena višim cenama energije i usporenom tražnjom u Kini, važnim trgovinskom partneru. Evropska komisija predviđa da će nemačka privreda ove godine beležiti pad od 0,4 odsto, dok taj pad prema Međunarodnom monetarnom fondu iznosi 0,3 odsto.

SAD su zabeležile rast od 2,1 odsto u drugom kvartalu ove godine a za 2024. godinu se prognozira 1,7 odsto, dok bi naredne godine rast bio nešto veći - 1,8 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike