Nastavljen pad nemačke ekonomije, a biće još gore

25.08.2023

11:04

0

Nemačka ekonomija u drugom kvartalu pala za 0,2 odsto u odnosu na isti kvartal lane, a privrednici imaju loše prognoze

Nastavljen pad nemačke ekonomije, a biće još gore
Cene u Nemačkoj skočile više od proseka evrozone - Copyright 24sedam/Profimedia

Nemačka ekonomija nastavlja da pada, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku - Destatis, a ni optimizam privrednika nije u zaletu.

Visoke kamatne stope smanjuju potrošnju, a posle ekonomske krize koja je počela početkom zime, nemačka privreda ni na proleće nije napredovala.

Bruto domaći proizvod (BDP) stagnirao je u drugom kvartalu u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u objavi Zavoda.

Rut Brend, predsednica Saveznog zavoda za statistiku, rekla je da inflacija i kamatne stope smanjuju potrošnju i opterećuje potrošače.

Prema mišljenju ekonomista, inostrana potražnja za nemačkim proizvodima veoma je smanjena, a glavni razlog za to je rast kamatnih stopa, što smanjuje potražnju za građevinskim radovima i kapitalnim dobrima koji usporavaju kreditiranje.

Prema podacima Nemačke savezne banke (Dojče Bundesbank), u drugom kvartalu je bila znatno manja potražnja i za stambenim kreditima.

Državna potrošnja je u u drugom kvartalu porasla za 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, ali su u istom periodu investicije za izgradnju porasle samo za 0,2 odsto - znatno manje nego u prvom kvartalu, kada je zabeležen rast ovih investicija za 2,7 odsto.

Investicije u proizvodnju mašina i alata su u drugom tromesečju porasle samo za 0,6 odsto na kvartalnom nivou, dok je u prvom kvartalu rast ulaganja bio mnogo veći - 2,1 odsto.

Pada i raspoloženje privrednika

Uz privredni pad, nastavlja se i pad optimizma privrednika za preokret u ostatku godine.

IFO indeks poslovnog raspoloženja u Nemačkoj je u avgustu pao na 85,7 sa julskih 87,4 poena, saopštio je danas Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Tržišta su očekivala da će taj indeks u avgustu pasti na 86,7 poena.

Vrednost ovog indeksa je u padu već četiri meseca zaredom, a ona je sada najniža od oktobra 2022. godine.

Kompanije smatraju da je njihova sadašnja situacija najgora od avgusta 2020. godine, a očekivanja povodom budućnosti su niža nego prethodnog meseca.

Pesimizam vlada u svim sektorima, kako povodom sadašnjost, tako povodom budućnosti.

Kako je navedeno na sajtu IFO, u sektoru proizvodnje se firme sve više žale na nedostatak novih porudžbina, raspoloženje je sve gore u sektoru usluga i trgovini, dok su kompanije u građevinskom sektoru znatno manje zadovoljne svojom sadašnjom situacijom.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike