Japanska ulaganja u Srbiju bi mogla da se udvostruče: Energetika kao mamac

21.09.2023

11:20

0

Postavljen dobar okvir za privlačenje novih investicija, istakla ministarka za energetiku Dubravka Đedović Handanović u poseti Japanu

Japanska ulaganja u Srbiju bi mogla da se udvostruče: Energetika kao mamac
Ministarka Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Postavljen je dobar okvir da se japanski investitori zainteresuju i nastave ulaganja, povećaju ih i dupliraju u narednim godinama, kao što su to učinili prošle godine, kaže ministarka za energetiku Dubravka Đedović Handanović, posle niza sastanaka sa japanskim zvaničnicima u Tokiju.

- Sastala sam se i sa rukovodstvom Kejdanrena, najveće poslovne asocijacije u Japanu, koja okuplja najveće investitore iz Japana. Tu su kompanije od „Hitačija“ i „Itočua“ do ostalih velikih japanskih kompanija, kao i finansijskih institucija koje ih prate. One su pokazale zainteresovanost za naše tržište, prate uzlazni razvoj naših odnosa i povećani broj japanskih investicija u našu zemlju. Sve to govori u prilog tome da imamo jednu zdravu osnovu da naše odnose još više jačamo - rekla je ministarka Đedović Handanović.

Ministarka je navela da su u fokusu razgovora bili i energetska tranzicija i nove tehnologije koje japanske kompanije mogu da ponude.

- Naravno, pričali smo o hidropotencijalima. „Hitači“ i „Micubiši grupa“ su veoma poznati u proizvodnji turbina za hidro elektrane. Razgovarali smo i o tome kako Japan ima izazova da pređe na čistije tehnologije. Oni, takođe, dosta koriste ugalj i imaju nove tehnologije kombinacija amonijaka, hidrogena, pre svega za prelazak na čistije izvore energije, ali i za ostale vidove kako da jednostavno sa uglja obave tranziciju koja je neophodna - istakla je ministarka.

Ministarka je, nakon susreta sa Parlamentarnom ligom prijateljstva Srbija - Japan, istakla da su u pitanju ljudi koji su izuzetno upućeni u prilike u Srbiji i odnose naše dve zemlje.

Kako kaže, njih je veoma zanimao razvoj tržišta električnih automobila i kako se Srbija tu pozicionira, s obzirom na prirodna bogatstva naše zemlje, pre svega mogućnosti proizvodnje baterija za električna vozila.

24sedam/Promo/EPS/Danilo Mijatović
Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dušan Živković sa kolegama iz Japana

 

Takođe i kako Srbija planira energetsku tranziciju i prelazak na čistije izvore energije.

Razgovarano je i o mogućnostima produbljivanja naše saradnje u oblasti spoljne trgovine, pre svega kroz mogućnost regionalne kancelarije Džetro (Japanska spoljnotrgovinska organizacija) u Beogradu.

„EPS odlučan po pitanju RHE Bistrica“

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dušan Živković obišao je danas, tokom posete Japanu, fabriku "Hitači" i tom prilikom istakao da je EPS odlučan u tome da u saradnji sa državom sagradi reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica", snage 656 megavata, saopštio je EPS.

- Iskustva i tehnologije japanskih kompanija kao što je „Hitači“ imaju svetski ugled i priznanja u oblasti hidro energije - rekao je Živković i dodao da snaga i performanse hidro turbina koje se proizvode u japanskoj toj fabrici spadaju u najmoderniju opremu koja se koristi u reverzibilnim hidroelektranama širom sveta.

Kako kaže, imamo jednu izuzetnu priliku da produbimo naše odnose kroz razne institucionalne podrške i da nastavimo da budemo na dobrom putu novih investicija iz Japana i prisutnosti japanskih kompanija i njihovih tehnologija.

Japanci dobro poznaju srpske prilike

Kada se podvuče crta nakon niza sastanaka u Japanu, ministarka kaže da je izuzetno zadovoljna, jer se pokazalo da sa najvišeg vrha, ministara u Vladi Japana, ima izuzetno dobrog poznavanja Srbije i prilika u Srbiji, kao i zvaničnika koji su više puta boravili u Srbiji i koji su svesni uzlazne putanje razvoja naših odnosa.

- Mislim da je dobro da smo to potencirali tokom ove posete, prilike koje Srbija nudi, političku i ekonomsku stabilnost, ali i naš prospekt ekonomskog razvoja, koji je u poslednjih godinama i te kako potvrđen. I ove godine, bez obzira na usporavanje ekonomije u zemljama Evropske unije, Srbija i dalje teži da ostvari više od duplo većeg rasta nego u odnosu na EU - navela je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, energetski sektor je veoma bitan i u tom smislu su najavljeni naši planovi i investicije u proizvodnji, u prenosnu mrežu, u distributivnu mrežu, ali i u diversifikaciju gasnih ruta koje postoje.

Ministarka je podsetila da je Planom razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti planirano da se u srpski energetski sektor uloži približno 15 milijardi evra u narednih 10 godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike