Forum 01: Kako do energetske i ekološki održive zajednice

12.09.2023

14:11

0

Autor: G.M.Š.

O tome kako obezbediti održivi razvoj zajednice, uz društveno odgovorno ponašanje i ostvarenje 17 ciljeva UN, na Forumu 01 govorili predstavnici Vlade, NIS-a i lokalne samouprave

Forum 01: Kako do energetske i ekološki održive zajednice
Ministarka Đedović, direktor Tjurdenjev i gradonačelnik Todorović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako da razvijamo društvo, zadovoljimo sve potrebe građana i ekonomske i socijalne, a da pritom ne ostavimo dugoročne negativne posledice, bila je tema panela "Foruma 01" u Beogradu, na kome su učestvovali ministarka energetike Dubravka Đedović-Handanović, generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Tjurdenjev i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

- Srbija u energetskoj tranziciji ima tri cilja: energetsku nezavisnost zemlje, najnižu cenu energije za građane i privredu i sigurnost snabdevanja. Do 45 odsto od ukupne energije možemo doći iz obnovljivih izvora ako povećamo korišćenje energije sunca i iz vetra, ali i građani moraju da shvate da su decenijama imali niske cene struje i da su zaboravili kako i sami mogu da doprinesu, pre svega štednjom energije – istakla je ministarka Đedović-Handanović na konferenciji koju su u Kraljevskom dvoru u Beogradu organizovale "Novosti".

Ministarka je istakla da će država u narednih 10 do 12 godina uložiti u energetiku 15 milijardi evra, a da će se već u naredne tri, četiri, dobiti po gigavat iz solara i veta, kao i 340 megavata iz novih gasnih elektrana.

- Ali i tranzicija mora da bude pravedna, i ne smeju da trpe oni regioni koji su zavisni od proizvodnje uglja i struje iz uglja. Za njih moramo naći načine da se prekvalifikuju na zelenu energiju a građani su već počeli da štede i unapređuju sopstvenu energetsku efikasnost. Kroz kampanju štedne ove zime ostvarena je ušteda do 45 odsto mesečne potrošnje a kroz subvencionisane programe za novu stolariju prošlo je 20.000 građana i planirano je još 50.000 – najavila je ministarka.

Tjurdenjev: Nije sve ni u biznisu

Generalni direktor „NIS-a“ Kiril Tjurdenjev istakao je da je energetska tranzicija toliko složena i sveobuhvatna da nju ne može sama da sprovede ni vlada ni bilo koji pojedinačni segment društva.

 

- Energetska tranzicija je realnost i neizbežna je. NIS je investirao 900 miliona evra u programe koji su imali fokus na ekologiju. Prilagođavamo našu petrohemijsku proizvodnju ali radimo in na solarnim pogonima i iskorišćavanju energije vetra, kako bi zamenili 600 megavata klasičnih energetskih kapaciteta. Biznis jeste važan ali moramo da mislimo kakvu čemo životnu okolinu da ostavimo našoj deci i unucima – naglasio je prvi čovek rusko-srpskog energetskog diva.

Koliko jedna lokalna samouprava može da donese svojim građanima u energetskoj tranziciji, kroz saradnju sa Vladom ali i privredom, istakao je gradonačelnik Čačka.

- Doneli smo sedmogodišnju strategiju, promenili i doneli 22 planska akta da bi mogli da je sprovodimo i onda su građani počeli da vide boljitak. Nesanitarna deponija Atenica je sanirana, sedam dojučerašnjih najvećih zagađivača je promenilo kotlove i sada koriste mnogo zdraviji gas za grejanje, promenjen su tri velike trafostanice, a čekamo i javni poziv za fabriku prečistača otpadnih voda – nabraja Milun Todorović.

Gradonačelnik Čačka istakao je da u saradnji sa privrednim sektorom, samo sa NIS-om urađeno 44 projekta, vrednih 80 miliona dinara. A saradnja sa kompanijama svakako će biti još veća a svaka vrta tranzicije još brža, kada se završi Regionalni tehnološki park i Startap centar.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike