Srbija daje svoj maksimum: Radimo i dalje da pomognemo onima sa najnižim primanjima

12.09.2023

09:47

0

Premijerka je istakla da je važno da inflacija dolazi pod kontrolu i da sada iznosi 11,5 odsto

Srbija daje svoj maksimum: Radimo i dalje da pomognemo onima sa najnižim primanjima
Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se i pored 20 odabranih životnih namirnica i proizvoda koji će od sutra u svim prehrambenim lancima biti po znatno jeftinijoj, ograničenoj ceni, razmišlja na koje još načine može da se pomogne građanima sa najnižim primanjima. 

Premijerka je za "RTS" rekla da će u narednom periodu razgovarati sa ministrom unutrašnje i spoljne trrgovine  Tomislavom Momirovićem i predstavnicima Privredne komore Srbije na tu temu, ali da Vlada Srbije ne može mnogo da se meša u takve odluke.

Tanjug/Rade Prelić
 

 - Razgovaraćemo da vidimo šta možemo dodatno da učinimo, iako nije dobro da se vi kao Vlada mešate u to. Neki proizvodi su već u prošlosti bili ograničeni sa cenom. Možemo da razmotrimo marže i druge stvari, ali Vlada tu ne može preterano da se meša - rekla je premijerka. 

Brnabić je istakla da je važno da inflacija dolazi pod kontrolu i da sada iznosi 11,5 odsto, a posebno pozdravila Odluku Narodne banke Srbije o ograničenju kamatne stope kod stambenih kredita sa promenljivom kamatom koje koriste građani. 

- Velika zahvalnost NBS za donešenu meru. Mislim da je to jako dobro za sve građane i da će uticati na bolju kupovnu moć. Mi idemo ka tome da se inflacija u potpunosti stavi pod kontrolu. Bez obzira i na to mi imamo realan rast plata i penzija, i one u ovom trenutku rastu brže od inflacije, svako ko kaže da inflacija pojede sva ta povećanja, ne govori istinu - rekla je Brnabić.

Komentarišući posetu Južnoj Koreji, premijerka je rekla da je tamo razgovarala o Sporazumu o slobodnoj trgovini između te zemlje i Srbije, da krajem godine očekuje sastanke, a potpisivanje pomenutog sporazuma već u toku sledeće godine.

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE
 

- Južna Koreja je veliki strani investitor u više zemalja. Mi smo radili poslednjih meseci sa njima da vidimo kako da se mi pozicioniramo kao centar za njihove investicije u Evropi. Potpisali smo prošle nedelje Sporazum o uzajamnoj zaštiti, promociji i podsticaju investicija, kako bi dali dobar signal za njihove investicije. Krenuli smo u pregovore o ekonomskom partnerstvu, odnosno Sporazumu o slobodnoj trgovini i nadam se da ćemo potpisati u toku sledeće godine. Do kraja godine ćemo imati prve sastanke na tu temu - najavila je Brnabić. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike