Mali: Prosečna plata 840 evra, penzija 390 evra

08.09.2023

10:33

1

Ministar finansija izračunao koliko će biti prosečna plata i penzija zahvaljujući rebalansu budžeta i povišicama

Mali: Prosečna plata 840 evra, penzija 390 evra
Siniša Mali - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će zahvaljujući rebalansu budžeta prosečna plata u Srbiji u decembru biti 840 evra, a prosečna penzija od 1. januara 390 evra.

- U rebalansu budžeta imamo 5,5 odsto povećanje plata zaposlenima u prosveti, medicinskim sestrama i tehničarima, kao i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite. Svima njima sledi još jedno povećanje od 10 odsto u januaru mesecu naredne godine, a to je sve na 12,5 odsto na povećanje plata koje smo imali od januara ove godine - rekao je on za TV Prvu i dodao da je politika Srbije usmerena ka tome da realni standard i dohodak građana ostanu pozitivni uprkos ekonomskoj krizi i teškim dešavanjima.

Takođe, ističe, u rebalansu budžeta je i 5,5 odsto povećanje penzija od 1. oktobra ove godine.

Naglasio je da najstarijim sugrađanima takođe sledi još 14,8 odsto povećanja penzija od 1. januara.

- Prošle godine prvo povećanje penzija bilo je 5,5 odsto. Onda smo imali nikada veću jednokratnu pomoć od 20.000 dinara, onda smo rekli s obzirom da se inflacija povećavala, ajde da idemo sa još jednom vanrednom indeksacijom 1. novembra  poršle godine još devet odsto, onda 1. januara ove godine 12,1 odsto. Vi imate povećanje penzija od 56,1 odsto samo za dve godine, dakle daleko iznad nivoa inflacije - naveo je ministar i dodao da će sa svim navedenim povećanjima, prosečna penzija od 1. januara u Srbiji biti 390 evra.

Ne samo plate i penzije

Osim povećanja plata i penzija, Mali napominje da je u rebalansom takođe predviđena isplata jednokratne pomoći svim samohranim majkama i očevima za decu do 16 godina u septembru ove godine, kao što je i obećano.

 Kaže da je prijava za pomenutu pomoć počela 20. avgusta i traje do 20. septembra, i da je od tada prijavljeno 975.000 dece koja će primiti tu pomoć, i naglašava da će isplata jednokratne pomoći od 10.000 dinara biti nakon perioda prijave, oko 25. septembra.

- Tačno smo znali da je neophodno pomoći roditeljima za troškove koji su vezani za školu. Prošle godine smo imali tri puta pomoć za mlade od 16 do 29 godina. Sto evra smo još 2020. isplatili svim građanima Srbije. To je ogroman novac, ali taj novac smo uštedeli, zaradili upravo sprovođenjem teških reformi, i država je preuzela teret ove krize na sebe - rekao je ministar.

Prema poslednjim podacima iz juna, Mali kaže da Srbija ima rekordnu zaposlenost, odnosno da u Srbiji danas poreze i doprinose plaća 2.310.000 zaposlenih, uprkos ekonomskoj krizi koja traje protekle četiri godine.

Napominje da će u decembru prosečna plata u Srbiji biti 840 evra što, kako kaže, pokazuje da je Srbija na pravom putu da 2025. godine prosečna zarada bude 1.000 evra, a penzija između 430 i 450 evra

- Ne stajemo ni sa jednom investicijom. Mi u rebalansu budžeta imamo dodatni novac za nastavak svih puteva koje radimo, škola, bolnica, kanalizacionih mreža. Kao što vidite otvaraju se novi kilometri auto-puta, gradi se takođe brza pruga do Budimpešte, to je nešto što ne samo da podiže kvalitet građana Srbije, nego čini našu zemlju atraktivnijom. To je jedini ispravan način vođenja ekonomske politike - istakao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike