Penzioneri traže da penzija ne bude manja od polovine plate

29.08.2023

12:44

0

Aktuelni odnos u kome prosečna penzija iznosi manje od polovine prosečne plate nije prihvatljiv, rečeno na sastanku predstavnika penzionera i premijerke i ministra finansija

Penzioneri traže da penzija ne bude manja od polovine plate
Andreja Savić (u sredini) i predsatvnici Saveza penzionera Srbije na sastanku u Vladi - Copyright Vlada Srbije/Peđa Vučkovic

Predstavnici penzionerskih organizacija su na današnjem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim izneli stav da prosečna penzija ne bi trebalo da padne ispod 50 odsto prosečne plate, rekao je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milan Grujić, preneo je novinarima da su se predstavnici vlade i penzionera složili u 90 odsto tema o kojima su razgovarali.

- Naš cilj je bio da na ovom sastanku predstavnicima Vlade predočimo neophodnost očuvanja švajcarske formule plus, odnosno da prosečna penzija ne sklizne ispod 50 odsto prosečne zarade. To će naravno diktirati i brojne spoljne okolnosti i ekonomska situacija, ali je važno da je naš predlog veoma pažljivo saslušan i biće razmotren - rekao je Savić novinarima posle sastanka u Vladi Srbije i izrazio zadovoljstvo time što se razgovaralo u veoma korektnoj atmosferi.

Kada je reč o sadašnjem odnosu prosečne plate i prosečne penzije naveo je da je prosečna plata oko 85.000 dinara a prosečna penzija oko 37.800, što znači da je učešće prosečnog penzionerskog primanja u prosečnoj plati manje od 50 odsto.

Istakao je da predstoji i rebalans budžeta i povišica penzija od 1.oktobra od 5,5 odsto, čime bi ovaj odnos mogao da se popravi.

Vraćanje duga penzionerima "sada nije tema"

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči i o vraćanju delova penzija najstarijima od 2014. do 2018. godine, Savić je rekao da je to bila jedna od tema.

- Mi smo predstavnicima Vlade Srbije preneli informaciju šta penzioneri misle o tome. To pitanje je dosta kompleksno i nisu sazreli materijalni uslovi da se ono ponovo aktivira. Ono ima i svoju pravnu dimenziju, poznata je odluka Ustavnog suda, zatim međunarodnog suda - rekao je Savić.

Dodao je da ova tema trenutno nije aktuelna, ali da je penzioneri drže otvorenom.

Zadovoljstvo razgovorima izrazio je i predsednik Udruženja sindikata penzionera Milan Grujić, koji je rekao da su redovni godišnji sastanci predstavnika Vlade Srbije i penzionera veliki napredak i da bi trebalo da budu i češći.

- Posle dugo vremena napravljena je dobra saradnja u smislu razumevanja. Najvažnije je da kroz dijalog dođemo do zajedničkog rešenja. Tako smo lane predložili povećanje od 24 odsto, a dobili smo 22 odsto, sada smo predložili 10 odsto vanredno povećanje, a vlada je usvojila 5,5 odsto plus 14,8 odsto od 1. januara 2024. godine - rekao je on i dodao da su se predstavnici vlade i penzionera danas složili u 90 odsto tema o kojima su razgovarali.

Kao posebno važno je istakao to što je prihvaćen stav penzionera da se više neće umanjivati stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Na taj način će se ojačati penzijski fond i to je velika korist za sve penzionere, jer će fond jačati i postati samoodrživ iz vlastitih sredstava - naglasio je Grujić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike