Srbija na dobrom putu: Prosečna plata do kraja godine biće više od 800 evra, a Mali je najavio i povećanje penzija

04.09.2023

10:20

0

Ministar je podsetio i na povećanje plata za više od 208.000 zaposlenih

Srbija na dobrom putu: Prosečna plata do kraja godine biće više od 800 evra, a Mali je najavio i povećanje penzija
Siniša Mali - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će prosečna plata u Srbiji u decembru ove godine dostići 840 evra.

- Na putu smo da ostvarimo planove iz programa "Srbija 2025" i da prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija 450 - rekao je Mali gostući na RTS.

Govoreći o Predlogu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, koji je juče usvojen na sednici vlade, rekao da je važno da su prihodi Srbije za ovu godinu veći od planiranih i da će višak novca ići na povećanje životnog standarda građana Srbije - povećanje plata i penzija.

24sedam/Profimedia
 

Podsetio je na povećanje plata za više od 208.000 zaposlenih.

- Već u oktobru prve plate prosvetnim i medicinskim radnicima biće za 5,5 odsto veće u odnosu na avgustovske plate. Vodimo računa o tome da građani ne trpe zbog povećanja cena. Za ostale zaposlene u javnom sektoru sledi povećanje od 10 odsto od početka januara - najavio je Mali.

Naglasio je da će biti dodatnog povećanja penzija od 14,8 odsto od 1. januara. "Uprkos inflaciji, imamo realno povećanje plata. Štitimo životni standard", poručio je Mali.

Dodao je da su plate u i realnom iznosu veće u prvih šest meseci ove godine, a da je ukupno povećanje penzija za dve godine 60,1 odsto.

- Nema zemlje u Evropi koja je toliko povećala penzije. Uprkos inflaciji, imamo realno povećanje plata, štitimo standard građana - poručio je ministar.

Što se tiče državne pomoći za decu od 10.000 dinara, kaže da se do 8 sati jutros prijavilo ukupno 935.000 dece, kao i da je za tu namenu obezbeđeno oko 12 milijardi dinara.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
Ministar finansija Siniša Mali

Mali je rekao da će 7,2 odsto BDP-a biti usmereno ka kapitalnim investicijama.

- Uprkos krizi, konfliktu u Ukrajini koji ne jenjava, u Srbiji vodimo odgovorno računa o svakom dinaru i budžet usmeravamo na ono što je najpotrebnije građanima, povećanje plata i penzija, a imamo i rekordan budžet za poljoprivredu. Ove godine 7 odsto budžeta ide na poljoprivredu što je svojevrstan rekord - rekao je Mali.

Najavio je i povećanje minimalne zarade za 17.8 odsto.

- To je procentualno najveće povećanje do sada, to je nekih 47.154 dinara minimalne zarade. Pošto minimalna zarada gura naviše prosečnu platu, 840 evra će biti prosečna plata u decembru - najavio je Mali.

Dodao je da će sa tim povećanjem minimalne zarade ona biti povećana za 75 odsto od 2020. godine, dok je inflacija u tom periodu bila nešto viša od 39 odsto.

- Mi smo povećali minimalac za 14,3 odsto za ovu godinu, a inflacija je na godišnjem nivou 12,5 odsto što znači da je povećanje minimalne zarade realno veće - objasnio je Mali.

Rekao je da je danas u Srbiji rekordan broj zaposlenih, 2.308.000, što je, kako je rekao, pola miliona više nego pre 10 godina. Istakao je da u Srbiji i dalja raste BDP pošto je rast u prvom kvartalu bio 0.9 odsto,a u drugom 1,7.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike