Vlada snižava cene: Zbog manjih marži ovi proizvodi bi trebalo da pojeftine

07.09.2023

08:56

0

Autor: 24sedam

Vlada Srbije je pregovarala sa trgovcima i proizvođačima o smanjenju marži i olakšicama koje bi trebalo da snize cene najosnovnijih roba i namirnica

Vlada snižava cene: Zbog manjih marži ovi proizvodi bi trebalo da pojeftine
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema pisanjima beogradskih medija marže će biti snižene na mleko, jogurt, sir u kriškama, krompir, piletina, salama, kafa, čokolada, hrana za bebe.

Među kućnim potrepštinama koje bi uskoro trebalo da imaju nižu cenu, ili da bar cena prestane da raste kako bi se suzbila inflacija, nalaze se i dečije pelene, šamponi, deterdženti za pranje veša i sudova.

U nedavnim polemikama oko mogućnosti sniženja cena i trgovačkim maržama u Srbiji, trgovci su se žalili da su im marže zapravo male i da imaju mali povrat kapitala a to su potvrdili i iz Ministarstva trgovine.

Međutim, inflacija koja odbija da padne tempom koji je poželjan i očekivan, i pored mera Narodne banke Srbije i sve viših kamatnih stopa centralne banke i komercijalnih banaka, pa se Vlada odlučila i na ovu meru upliva na slobodno tržište.

Prema najavama iz Ministarstva trgovine, ministar Tomislav Momirović će se sutra sastati s  predstavnicima maloprodajnih trgovinskih lanaca i razgovarati o pojeftinjenju proizvoda koje građani svakodnevno koriste. Prema najavama iz kabineta ministra, trebalo bi "da se postigne dogovor o sniženju marži" i "očekuje se da se svi učesnici u lancu odreknu dela marže za određene proizvode i to ne samo za osnovne namirnice".

Ovo nije presedan, ni u Srbiji ni i u Evropi, jer Vlada je za vreme pandemije korone već ograničavala maloprodajne cene i marže na pojedine proizvode (brašno, šećer, ulje, mleko, svinjski but, piletina). Tako je, na primer, marža na pojedine vrste pilećeg mesa najviša marža bila pet ili 10 odsto, koliko je bila i na određene vrste brašna.

Sniženje cena tražila je od trgovaca i Vlada Francuske a ministar finansija Bruno le Mer je u junu u intervjuu za televizijsku stanicu BFM TV zapretio je da će francuski proizvođači hrane koji ne snize cene svojih proizvoda biti kažnjeni.

Ograničenja cena određenih osnovnih životnih namirnica imala je prošle godine i Mađarska, gde su kontrolisane cene mleka, šećera, brašna, biljnog ulja, jaja i krompira.

Međutim, ovakav potez prisilne marže i cene može dadovede i do nestašice proizvoda kojima je cena "ispod tržišne", odnosno pok kojoj se nekim trgovcima ne ispalti da je prodaju. To su videli Hrvatski kada je Vlada uvela ograničenje nekih cena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike