Grade se hiljade stanova, ali kome će se to sve prodati?

15.08.2023

19:35

0

Iako se broj građevinskih dozvola povećao u junu, na godišnjem nivou broj planiranih stanova je manji. To agente za nekretnine uopšte ne čudi, jer ključna je cena

Grade se hiljade stanova, ali kome će se to sve prodati?
Ilustracija - Copyright Pixabay

„Građevinarstvo se oporavlja“ i „tržište nekretnina je otporno na krizu“, moglo bi se zaključiti iz medijskih naslova ili novih podataka zvanične statistike o povećanju broja građevinskih dozvola u junu. Ali, ako se detaljnije pogledaju sveži podaci Republičkog zavoda za statistiku, vidi se da broj građevinskih dozvola jeste veći za gotovo 18 odsto nego što je bio juna 2022. godne, međutim, broj stanova koji će se po tim dozvolama graditi je manji 2,6 odsto.

I za tih novih 3.535 stanova, za koliko je izdato dozvola u junu, pitanje je ko će ih kupiti. Ili po kojoj ceni, jer po aktuelnima paprenim cenama se stanovi u 2023. godini veoma, veoma teško prodaju, kažu agenti za nekretnine.

Ilustracija 24sedam/Podaci RZS
Stanogradnja u 2023. zaostaje

 

- Još stagniramo kao od početka godine, manjim delom zbog sezone godišnjih odmora, a većim zbog toga što niko više ne želi da da toliko novca za nekretninu. Promet je vrlo slab, zainteresovani za kupovinu odmah traže korekciju cene, i stan proda samo onaj ko je spreman da je spusti bar 10 ili 20 odsto - kaže Kaća Lazarević, vlasnica poznate istoimene agencije za nekretnine u Beogradu.

Vlasnici teško pristaju na spuštanje cene, ali onaj ko pristane, taj i proda, kaže naša sagovornica.

- Dešava se da vlasnici spuste cenu i 30 odsto, što je dokaz da polako postaju svesni toga koliko su cene bile nerealne i da dolazi neko normalnije vreme i uravnoteženije tržište. Ali to je samo kod starogradnje. Kod novogradnje nema spuštanja cena. Investitori, koji su uložili velike pare, ne mire se sa time da ne mogu da prodaju nekretnine po tako visokim cenama i radije čekaju. Ne znam samo šta čekaju i dokle će tako, jer mogu da potpišem da se ništa neće promeniti i da po ovim cenama od tog posla nema ništa – objašnjava Lazarević.

"Vade se“ na garaže

Kaća Lazarević kaže da investitori, u nemogućnosti da naplate stotine hiljada evra kroz prodaju stanove, poskupljuju garaže.
- Garaže su tražene, pa tako pokušavaju da premoste slab priliv novca kada promet nije veliki. Ali, ni garaža nema mnogo – napominje sagovornica 24sedam.

Svoj stav argumentuje time da je platežnih kupaca malo, a onih kreditnih još manje.

- Pa ko će danas, uz sve troškove koji rastu, od struje koja ide na duplo pa nadalje, da se odvaži da uzme dugoročan kredit i da plati preskupu nekretninu, a pitanje je da li će dogodine imati posao – pita se naša sagovornica.

Kreditnih kupaca je, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, samo sedam odsto za sve nekretnine ukupno koje su prodate u drugom tromesečju ove godine. Prošle godine je to bilo 12 odsto, a pre toga godinama 13 odsto.

Ilustracija 24sedam/Podaci RZS
Ukupan broj građevinskih dozvola godišnje u plusu tek u maju i junu

 

A od 962 miliona evra, koliko je u tom periodu dato na kupovinu stanova, iz hipotekarnih kredita je došlo svega 16 odsto (159 miliona evra), umesto 27 odsto iz 2022. i tridesetak odsto ranije.

Iz podataka RGZ vidi se i mrtvilo na tržištu kupoprodaje stanova, jer tih gotovo milijardu evra samo je za dva odsto više nego što je bilo godinu dana ranije. A u međuvremenu su i cene porasle, pokazuje posredno podatak RZS o vrednosti građevinskih radova koji su u tekućim cenama veći za 21 odsto.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike