Evo koliko će nas koštati gorivo narednih 7 dana!

25.08.2023

10:13

0

Uredba o ograničenju cene naftnih derivata u maloprodaji važi do kraja avgusta

Evo koliko će nas koštati gorivo narednih 7 dana!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte u svetu trenutno se nalazi na nivou od oko 83,6 dolara i pada neprekidno od 18. avgusta. Praktično je silazni trend još duži, od 9. avgusta kada je brent bio na čak 87,6 dolara.

Prema podacima portala oilprice.com, koji u realnom vremenu prikazuje cenu nafte, jutros je brent bio na nivou od oko 83,85 dolara po barelu, a američka WTI na 79,56 dolara.

Silazni trend...

Međutim, na naše tržište mnogo više utiču cene dizela i benzina na tržištu Mediterana, gde takođe cene goriva padaju. Tako je benzin sada na 566 dolara za tonu, a od 8. avgusta je u blagom padu i kreće se na prosečenom nivou od 570 dolara. Prethodno je imao nagli rast sa 475 dolara početkom jula na 575 dolara početkom avgusta, odnosno za više od 20 odsto.

Jednako sa cenom benzina kreće se i cena niskosumpornog dizela na Mediteranu. On je sada na 916 dolara za tonu, odnosno 910 dolara u proseku od 8. avgusta nakon strmog uspona sa 715 da 930 dolara (30 odsto) u periodu od 6. jula do 9. avgusta.

Prema današnjem usklađivanju cena, u Srbiji ćemo litar evrodizela narednih nedelju dana plaćati maksimalno 202 dinara, a benzina evropremijum BMB95 189 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

S obzirom na to da je litar evrodizela do danas na pumpama koštao isto, 202 dinara, kao i benzin evropremijum BMB95, 189 dinara, cene se ovog petka nisu menjale.

Kako se formira cena?

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja avgusta.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike