Da li je vreme da gorivo malo "popusti“: Cene na berzi padaju

25.08.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Od prošlog petka cena nafte je išla samo naniže, a manje cene na Mediteranu beleže i dizel i benzin pa bi i u Srbiji gorivo trebalo da pojeftini

Da li je vreme da gorivo malo "popusti“: Cene na berzi padaju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon neprekidnog rasta cene od početka jula, gorivo bi na srpskim pumpama danas, u redovnom nedeljnom usklađivanju petkom, trebalo da pojeftini ili da se eventualno cena ne menja.

Na to ukazuju podaci sa svetskih berzi i sa tržišta Mediterana, koje je reperno za cene na pumpama, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Cena nafte u svetu je sada na oko 83,6 dolara i pada neprekidno od 18. avgusta. Praktično je silazni trend još duži, od 9. avgusta kada je brent bio na 87,6 dolara, odnosno četiri dolara skuplji nego danas.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih mesec dana

Tržište ne očekuje da će cena brzo ići naviše, jer fjučersi se za sledeću godinu prodaju po manjoj ceni nego što je sada. Za isporuku u januaru sada je manje od 82,5 dolara, a u decembru 2024. ispod 79 dolara.

Međutim, kako znamo da u Srbiji (ali i komšiluku) cene na pumpama ne prate cenu nafte, iako gorivo mahom dobijamo njenom preradom u domaćoj rafineriji u Pančevu, potrebno je gledati i cene dizela i benzina na tržištu Mediterana.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednjih mesec dana

Ali, i tamo cene goriva padaju pa je benzin sada na 566 dolara za tonu, a od 8. avgusta je u blagom padu i kreće se na prosečenom nivou od 570 dolara. Prethodno je imao nagli rast sa 475 dolara početkom jula na 575 dolara početkom avgusta, odnosno za više od 20 odsto.

Jednako sa cenom benzina kreće se i cena niskosumpornog dizela na Mediteranu. On je sada na 916 dolara za tonu, odnosno 910 dolara u proseku od 8. avgusta nakon strmog uspona sa 715 da 930 dolara (30 odsto) u periodu od 6. jula do 9. avgusta.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednjih mesec dana

Za sve to vreme cene goriva u Srbiji su, praktično, rasle. Od petka 28. jula do danas (pre promene) cena je sa 182 dinara došla na 189 dinara (1,6 evra, rast 3,8 odsto) za litar benzina BMB92 i sa 190 na 202 dinara (1,7 evra, rast 6,3 odsto) za litar evrodizela.

Međutim, poskupljenje traje mnogo duže. Poslednji pad cene bio je 7. jula, na 176 dinar za benzin i 183 dinara za dizel. Danas je cena veća za 7,4 odsto, odnosno 10,4 odsto.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva u Srbiji po uredbi o ograničenju

No, nisu samo vozači u Srbiji pod pritiskom naftaša da za gorivo troše više ili u rezervoar sipaju manje. Na primer, u Crnoj Gori gde takođe imaju uredbu o ograničenju cene kao i u Srbiji (ali sa dvonedeljnom promenom) gorivo je poskupljivalo a isti trend je i u Mađarskoj, gde je uredba ukinuta krajem prošle godine.

Čak su tamošnji vozači više „oštećeni“ poskupljenjem (ne i cenom). U Crnoj Gori je benzin od 7. jula do danas poskupeo 5,9 odsto a dizel čak 12,4 odsto. Istovremeno je u Mađarskoj poskupljenje bilo još više za benzin - 8,6 odsto, a tek nešto malo manje za dizel – 12,1 odsto.

Mala razlika u ceni...

Nažalost, kada se pogleda cena na automatima benzinskih stanica, srpski vozači nemaju ni tu „procentualnu" utehu. Nama je benzin trenutno samo za dva evrocenta jeftiniji od crnogorskih 1,62 evra, dok je dizel 16 centi (oko 19 dinara) skuplji nego što je kod jugozapadnih komšija. Mađari imaju skuplji benzin (1,65 evra) ali i njima je dizel znatno jeftiniji (1,58 evra).

Na kraju, treba navesti i da je u pomenutom periodu cena dizela na Mediteranu skočila 30 odsto, a benzina 21 odsto. Ali, ne treba smetnuti s uma i da je cena goriva tek polovina cene koju plaćamo na pumpama, ostalo su takse, naknade, marže i druga zahvatanja države. Zbog toga se i kretanje berzanske cene derivata ne može u procentima preslikati na maloprodajne cene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike