Nije samo gorivo i hrana: Domaće cene ne daju inflaciji da padne

09.08.2023

08:05

0

Autor: G.M.Š.

Iako rast opšteg nivoa cena opada, sporije nego što bi želeli, skok cene industrijskih proizvoda pokazuje da inflacija neće brzo nadole

Nije samo gorivo i hrana: Domaće cene ne daju inflaciji da padne
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Potrošači u Srbiji, kao i u Evropi i većem delu sveta, svako malo se smiruju podacima da inflacija konačno popušta i da se sa rekordnih nivoa iz 2022. i 2023. spušta u normalne i planirane tokove. Međutim, taj doživljaj „ide na bolje“ u stvarnosti demantuje redovan odlazak u prodavnicu ili na benzinsku pumpu, kako u Srbiji tako i u Nemačkoj.

U srpskom slučaju je to statističkih 13,7 odsto rasta opšteg nivoa cena proizvoda i usluga u junu, naspram 16,2 odsto u martu ove godine, što je pad od 15 odsto. Naoko lep pad, ali ako se ne ide u detalje. A detalji kažu da je hrana sada skuplja 23 odsto nego što je to bilo pre godinu dana, od čeg meso i riba oko 16 odsto, mleko i mlečni proizvodi 31 a povrće 40 odsto.

Nije stala cena ni kod stanovanja, pa je ono skuplje 22 odsto, pre svega zbog više rente od 21 odsto, struje (27) i gasa (29 odsto), a tek se malo lakše diše kad je cena goriva u pitanju jer ono je u junu bilo 10 odsto jeftinije nego što je bilo u istom mesecu 2022. Zbog toga i ne čudi da građani troše sve manje, pa je promet u trgovini na malo u junu (u stalnim cenama) bio manji za pet odsto ukupno a kod hrane za više od sedam.

Nada da će cene konačno „stati“, bude sveži podaci o cenama industrijskih proizvoda za domaće tržište. Prema indeksima proizvođačkih cena za domaće tržište, u julu je zabeležen tek rast cena od 0,5 odsto godišnje. Uz manje cene energije, smanjene su i cene intermedijarnih proizvoda ali je prehrambena industrija i dalje dizala cene i to za sedam odsto a redovno su poskupele i cigarete u istom procentu.

Ali, kako je najavljeno, uskoro će poskupeti i struja i gas pa će to uticati kako direktno na inflaciju tako i posredno na cene svih drugih proizvoda.

Jednaku nadu kao u Srbiji, gaje i potrošači u Nemačkoj, gde je inflacija ponovo krenula naniže nakon „incidenta“ sa rastom u junu. U julu je zabeleženo da su cene veće 6,2 odsto nego što su bile pre godinu dana, što je pad od 29 odsto (gotovo duplo od srpskog učinka), u odnosu na rekordnih oktobarskih (i približno toliko u februaru/martu 2023) 8,7 odsto.

Međutim, ni Nemci ne mogu biti srećni što im je hrana u julu za 11 odsto skuplja nego što je bila lani (povrće 16 odsto), stanovanje 14,6 odsto, karte za voz i autobus 13 odsto, gas 8,5 a struja gotovo za 18 odsto.

I oni mogu da se teše samo cenom goriva, koja je manja za pet odsto, ali i to je pitanje dokle jer svedoci smo da cene na pumpama ponovo rastu iz nedelje u nedelju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike