Beograd nije najskuplji: Kako se popunjava potrošačka korpa u Srbiji

10.12.2022

06:35

0

Autor: G.M.Š.

Koliko se razlikuje potrošačka korpa po gradovima Srbije i gde je dostignut prosečan životni standard

Beograd nije najskuplji: Kako se popunjava potrošačka korpa u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Plate zaposlenih razlikuju se po gradovim Srbije kao i svuda u svetu i shodno tome različiti su i troškovi života. Po ekonomskoj teoriji, ali i zdravoj logici, tamo gde ima više para onaj koji prodaje će staviti višu cenu na svoju robu. Međutim, u Srbiji taj princip ne važi, pokazuje nam potrošačka korpa.

Ovih dana novoformirano Ministarstvo za unutrašnju i spoljašnju trgovinu objavilo je statističke podatke o životnom standardu, odnosno popularnoj „potrošačkoj korpi“.

Ništa novo nije da za troškove prosečne potrošačke korpe, u kojoj je sve ono što je tročlanoj porodici potrebno za mesec dana života (hrana, voda, struja, transport, komunikacije, obrazovanje… rekreacija) i dalje u proseku nedostaje petina plate. Pošle godine je to bilo 17 odsto, pretkrizne 2019. 30 odsto, a ne tako davne 2015. čak 50 odsto.

Beograd nije najkuplji

Ono što je zanimljivo je da Beograd, kao glavni grad poznat po visokim cenama, pre svega stanova ali i skupoći svakodnevnog života (od taksi prevoza nadalje) u odnosu na „ostatak Srbije“, nije u zemlji i grad sa najvećom cenom potrošačke korpe.

Prosečna potrošačka korpa za celu Srbiju u septembru je porasla za 1.583,30 dinara (1,8 odsto) u odnosu na avgust ali je u odnosu na godinu dana ranije veća za 14,9 odsto.

Kao i prošlog septembra, da bi se pokrili troškovi života, prosečnoj porodici je trebalo 1,2 prosečne republičke zarade. Rast cena od avgusta do septembra 2022. učinio je da je u potonjem mesecu nedostajalo nešto više novca da bi se „popunila“ korpa, jer je u avgustu bilo potrebno 1,17 prosečnih zarada.

Samo četiri grada iznad proseka

Kao što je i očekivano, po najboljem odnosu plate i korpe prednjači Beograd. U prestonici, kojoj zbog toga i migraciono gravitira cela Srbija, kada se prosečnom platom (94.938) pokriju lokalni prosečni troškovi (93.045) ostane dva odsto plate, odnosno 1.893 dinara.

Ono što je začuđujuće je da je prosečna potrošačka korpa u Srbiji u čak pet gradova skuplja nego što je u Beogradu.

Ilustracija: 24sedam/Podaci MUST
Šarolik odnos potrošačke korpe i plate

U Novom Sadu ona iznosi 100.833 dinara, gotovo isto toliko je u Zrenjaninu (99.828), a tek nešto malo manja u Pančevu (99.178), Subotici (97.155) i Sremskoj Mitrovici (97.155).

Beograd je i jedini grad u Srbiji gde plata pokriva troškove života. Nešto bolji od republičkog proseka, pomenutih 1,2 plate za jednu korpu, su još samo univerzitetski gradovi Novi Sad (1,13), Niš (1,17) i Kragujevac (1,18).

Blizu si i Užice (1,22) i Smederevo (1,26), dok ostalima nedostaje najmanje 30 odsto plate. Zanimljivo je i da na začelju tabele Ministarstva trgovine nije grad sa juga Srbije, npr. Leskovac (1,4), već iz Vojvodine – Sremska Mitrovica (1,41), Subotica (1,45) i Zrenjanin (1,46).

Printscreen: Ministarstvo unutrašnje i spoljašnje trgovine
Rastu plate ali rastu i troškovi

U Zrenjanini za pokriće lokalne prosečne potrošačke korpe od čak 99.828 dinara sa prosečnom platom nedostaje 31.236 (266 evra), gotovo ceo jedan minimalac.

Ovakvim odnosima dosta je „kumovala“ i visoka inflacija ove godine, koja je u septembru bila 14 odsto međugodišnje. Ova situacija bi, generalno, mogla da se promeni od 1. januara 2023. godine, za kada je najavljeno podizanje plata u javnom sektoru za 12,5 odsto, a u Vojsci Srbije za 25 odsto.

Ilustracija: 24sedam
Struktura prosečne potrošačke korpe u septembru 2022. godine

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike