Potrošači moraju da se spreme na cenovni udar: Uprkos rastu, analitičari imaju stav - Srbija je uradila dobru stvar!

20.03.2022

22:05

0

Naši potrošači moraju da se pripreme na cenovni udar, rekao je Galetin i dodao da će se udar desiti kada uredba bude van snage

Potrošači moraju da se spreme na cenovni udar: Uprkos rastu, analitičari imaju stav - Srbija je uradila dobru stvar!
profimedia-0666877903 - Copyright Profimedia

Problem cene hrane i energenata postoji na nivou cele svetske privrede i globalna dešavanja utiču i na samodovoljna lokalna tržišta kao što je srpsko, izjavio je agrarni analitičar Žarko Galetin i dodao da građani moraju da se pripreme na cenovni udar nakon što uredba o zamrzavanju pojedinih cena bude ukinuta.

Država administriranjem ne može na duži rok da spreči rast cena, rekao je Galetin i podsetio da je brašno u trenutku zamrzavanja koštalo 47 dinara, a danas i 80.

Tržište je, kako je dodao, nepredvidivi fluid koji će naći način kako će cene da odu gore.

Agrarni analitičar kaže da je država imala dobru nameru uvođenjem te mere.

- Sve države to rade čak i one koje su samodovoljne u prehrambenom smislu kao Srbija, a mora da misli najširi potrošački sektor na novčanik - naveo je Galetin i dodao da uredba o zamrzavanju cena se ne može u nedogled održavati.

Naši potrošači moraju da se pripreme na cenovni udar, rekao je Galetin i dodao da će se udar desiti kada uredba bude van snage.

24sedam/S.Š.
 

Galetin je podsetio da čitava tržišna matrica, već dve godine ne funkcioniše po predvidivim modelima.

Sada je zbog dešavanja na ukrajinsko ruskom frontu predvidivost neizvesna, sa preciznošću se ne može prognozirati, kao što nije moglo ni tokom pandemije, rekao je analitičar.

Cene energentata bile su dodatni okidač, koji je, kako je naveo, doneo najpre poskupljenje na tržištu energenata.

Prema njegovim rečima, na tom tržištu imputa u poljoprivredi - gore su bitno otišle cene dva najznačajnija - mineralnih đubriva i dizel goriva.

To će, dodao je, uticati na kalkulaciju cena poljoprivrednih proizvoda, a što se tiče hrane, bilansi tih esencijalnih bazičnih proizvoda, uljarica i žitarica koje kreiraju tržište su stabilni na domaćem tržištu.

- Srbija ima apsolutnu stabilnu situaciju svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda pšenice, kukuruza, soje i suncokreta i sa te strane prilično je relaksirana ali se čitav problem sa globalnog nivoa prevaljuje kod nas i ne možete normalno da gledate bez obzira na stabilne bilanse, da vam ode ulje, šećer, da prerađivačkih sektor ide u nebesa - naveo je Galetin.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike