Pitali smo Narodnu banku Srbije šta će preduzeti zbog rasta kamata

03.07.2023

19:45

0

Autor: S. G.

Poslednje usklađivanje kamatnih stopa kredita indeksiranih u evrima, 30. juna, dovešće do još jednog skoka rata

Pitali smo Narodnu banku Srbije šta će preduzeti zbog rasta kamata
Ilustracija - Copyright Profimedia

Rast kamata zadaje sve veću glavobolju građanima Srbije koji su zaduženi u evrima. Poslednje usklađivanje stopa kredita indeksiranih u evrima, 30. juna, dovešće do još jednog skoka rata, i to već od ovog meseca, i teže otplate zajmova.

Tim povodom portal 24sedam pitao je nadležne u Narodnoj banci Srbije (NBS) da li će na još neki način pomoći građanima i olakšati im otplatu dugova.

Produžena primena mera

- NBS je u prethodnom periodu preduzela više aktivnosti iz svoje nadležnosti, koje su doprinele povoljnijoj poziciji građana, a koji su, uz rast raspoloživog dohotka, uticali na to da i u uslovima rasta referentnih kamatnih stopa građani uredno izmiruju svoje obaveze po kreditima. U tom smislu, relevantni pokazatelji ne ukazuju na probleme u otplati stambenih kredita, što potvrđuje kretanje učešća problematičnih kredita u ukupnim stambenim kreditima, koje je na kraju maja 2023. iznosilo svega 1,6 odsto - kažu za 24sedam u NBS.

Konkretno, kako dodaju, u cilju olakšane pozicije građana i sprečavanja potencijalnog rasta NPL, NBS je produžila primenu mere koja omogućava olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima.

- To podrazumeva da banke do kraja ove godine, mogu da ponude olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina od datuma dospeća poslednje rate kredita, a da se to produženje ne odrazi na regulatorni tretman potraživanja, odnosno da ne utiče na kapital banke. Na taj način u trenutnim okolnostima rasta kamatnih stopa, može se smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita s varijabilnim kamatnim stopama što se visine njihove rate tiče. Pored toga, banke imaju mogućnost da sa klijentima ugovore i druge vrste olakšica u skladu sa svojim unutrašnjim aktima - navode u centralnoj banci.

Takođe, NBS od banaka očekuje da u ovim uslovima imaju pozitivan i proaktivan pristup, odnosno takav pristup koji znači i da banke same, nezavisno od toga da li je korisnik prijavio banci problem u otplati, aktivno prate stanje dužnika i da u skladu sa svojom poslovnom politikom reaguju i tamo gde ocene da je potrebno, predlože korisnicima neku olakšicu u otplati.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Samim tim, eventualne poteškoće u izmirivanju obaveza prema bankama jesu pojedinačne situacije koje se kao takve i rešavaju na relaciji banka-klijent u okviru postojećih mehanizama izmene ugovorenih uslova otplate kojima svaka banka raspolaže. NBS će, kao i do sada, pratiti stanje na domaćem finansijskom tržištu i u međunarodnom okruženju, te u slučaju identifikovanja potrebe, a u službi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, bilo kakva neophodna aktivnost NBS neće izostati - naglašavaju u NBS.

U centralnoj banci kažu i da je, kada se radi o robnim tržištima, odnosno o rastu cena, smirivanje već počelo.

Ciljana inflacija sredinom 2024.

- U prethodna dva meseca međugodišnja inflacija je bila u padu, sa 16,2 odsto u martu na 14,8 odsto u maju, a taj trend nastaviće se i u srednjem roku. Do kraja godine inflacija bi trebalo da se prepolovi, na oko osam odsto, u odnosu na njen vrhunac iz marta. Vraćanje u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, 1,5 do 4,5 odsto, trebalo bi da usledi sredinom naredne godine - ističu u NBS.

Kada se radi o finansijskim tržištima, oni kažu da je rast kamata bio relativno oštar ali, ocenjuju da su kamate sada blizu nivoa koji je potreban za dugoročno smirivanje inflacije.

- One će se na povišenom nivou zadržati neko vreme, a u srednjem roku sa opadanjem inflacije trebalo bi da dođe i da smanjenja kamatnih stopa, ali je previše rano govoriti o toj dinamici - zaključuju u NBS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike