Šta sa 20.000 evra od države za mlade: Kakav stan se može kupiti?

21.02.2022

19:15

0

Država novim programom daje do 20.000 evra za majke za kupovinu stana ili gradnju kuće pa smo se raspitali šta se sa time trenutno na srpskom tržištu može da kupi

Šta sa 20.000 evra od države za mlade: Kakav stan se može kupiti?
beba stan profimedia-0090202361 - Copyright 24sedam/Profimedia

Država je donela dugo očekivanu odluku i mlade porodice u Srbiji, tačnije majke sa decom rođenom ove godine pa nadalje, sada mogu lakše do sopstvenog krova nad glavom.

Prema uslovima uredbe Vlade Srbije, državna subvencija iznosi do 20.000 evra , koji se mogu iskoristiti za kupovinu stana ili gradnju kuće. Šta se za toliki novac može trenutno kupiti u Srbiji, portal 24sedam se raspitao kod agenata u Beogadu, Novom Sadu i Nišu.

Jedan od uslova konkursa je da mladi par (bračni ili vanbračni) ima ukupnu zaradu manju od dve prosečne plate u Republici. To je trenutno 138.272 dinara za decembar (oko 1.176 evra). Međutim, pravo na subvenciju imaju i samohrane majke, s tim da je onda uslov da imaju platu do prosečne.

Sa prosečnom platom nešto većom od 69.000 dinara može da se, u načelu, pokrije rata od oko 235 evra. To u slučaju da kao samohrana majka nađete banku koja će vam dati da se za stan kreditno zadužite do 40 odsto neto plate.

Čak i da su u pitanju dve plate, koje bi banci bile veća garancija da će dobiti pare s kamatom nazad, teško da mlada porodica može pokriti sve ostale životne troškove ako bi rata bila veća od navedene.

„Važno je da se ljudima pomogne, da krenu“

Dušan Mirkulovski kaže da je inicijativa da se subvencioniše kupovinu uvek dobra stvar.

- Odličan je to podsticaj. To neće ništa promeniti na tržištu , jer u pitanju je mali broj ljudi, ali dovoljno je da pokrene te ljude da počnu da traže rešenje za svoj krov nad glavom. Imamo takva pozitivna iskustva od pre sedam ili osam godina, kada je Vojska davala povoljnije kredite, pre nego što se krenulo u izgradnju stanova za njih. Tada su ljudi došli do pristojnih stanova tako što su uzeli subvenciju i snašli se za još novca kod rodbine, prodali neku zemlju u unutrašnjosti i sl. Kada se stvar pokrene, uvek se nađe nešto – napominje Mirkulovski.

Treba imati u vidu da u kreditnu zaduženost svakog pojedinca banka računa i to da li vam je izdala čekove (koji mogu da vas zaduže), da li imate kreditne kartice i kakvo je stanje na njima i slično. Sve se to sabira sa ratom hipotekarnog kredita.

A sa ratom kredita od 235 evra trenutno je na srpsko tržištu nekretnina prilično tanka ponuda porodičnih stanova. Takva rata na maksimalan rok od 360 meseci obezbeđuje kredit od 50.000 do 60.000 evra, zavisno od banke.

Kada se na to doda novac koji daje država, maksimalno do 20.000 evra, koji se može dati kao učešće za kredit, doze se do maksimalne cifre od 70.000 do 80.000 evra koja je na raspolaganju za kupovinu nekretnine.

Deluje kao pozamašna suma ali kada se „upari“ sa fantastičnim cenama na srpskom tržištu, sitaucija se drastično menja.

Pexels
 

- Za te pare u Beogradu bi to moralo da bude manji porodičan stan na periferiji ili garsonjera u širem centru grada. Mogao bi se naći stan od 50 do 60 kvadrata, recimo u Železniku, jer garsonjera ili jednosoban stan od 20 do 40 kvadrata ipak nisu za život porodice s detetom. To bi bilo u rasponu od 50.000 do 70.000 evra, za sve kvadrature preko toga trebalo bi dodavati novac ili kroz kredit ili uz pomoć rodbine ili prijatelja  – kaže za 24sedam Dušan Mirkulovski, vlasnik beogradske agencije za nekretnine „Zidart“.

Rata nije jedini trošak

 Kada se govori o hipotekarnom kreditu, ne sme se zaboraviti da rata kredita nije jedini trošak. „Na teret klijenta“ pada i trošak provizije za obradu zahteva, koji može da bude i 300 evra, zatim trošak procene nepokretnosti (trogodišnje) 100 evra, pa osiguranje nepokretnosti (godišnje) 40 evra, pa overe založnih izjava oko 85 evra, trošak pribavljanja lista nepokretnosti 10 evra, trošak upisa hipoteke 170 evra. Od većih troškova tu je i obavezno životno osiguranje klijenta banke, što dođe bar stotinak evra godišnje.

Slična je situacija i u Novom Sadu, gde se takođe porodičan stan mora tražiti po obodu grada.

- Sada su cene takve da stanovi kreću od 2.000 evra za kvadrat garsonjere. To je jezivo. Evo imam ponudu na Telepu, 2.000 evra u zgradi koja tek treba da počne da se gradi nas proleće. Recimo stan od 32 kvadrata, „okrenut ka dvorištu“ za 65.550 evra i to bez provizije agencije. Može da se nađe jednoiposoban stan, za taj novac ali na periferiji grada, gde stanovi nisu atraktivni za kupovinu radi davanja u najam. Nažalost i na moje iznenađenje, jer očekivala sam pad cena, , za tih 70.000 evra ne može se dobiti ništa bolje – kaže za 24sedam Marijana Bošković, vlasnica novosadske agencije „Moj grad nekretnine“.

Stanovi više nisu tako jeftini ni u Nišu, potvrđuje nam Mirko Živković iz niške agencije „Bulevar nekretnine“.

Za novogradnju na Panteleju, kraju grada koji ne spada u najatraktivnije delove Niša, za 42 kvadratna metra treba izdvojiti više od 60.000 evra.

Za nekoliko kvadrata više i nešto bliže centru, na niškoj Paliluli, cena je već 65.000 evra, dok u centru, na Bulevaru Nemanjića za garsonjeru od 30 kvadrata na 13 spratu morate da izdvojite 45.000 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike