Bosanci zaradili veći rejting: S&P za BiH odredio B+

07.08.2023

14:10

0

Autor: 24sedam

Međunarodna rejting agencija povećala je kreditni rejting zbog dobrog oporavka ekonomije BiH posle kovida i uprskos političkim krizama

Bosanci zaradili veći rejting: S&P za BiH odredio B+
Sarajevo - Copyright Pixabay/kabaretka

Međunarodna rejting agencija „Standard end Pur“ (Standard and Poor's, S&P) povećala je kreditni rejting BiH, sa "B" na "B+", uz stabilne izglede za prromenu.

Analitičari „S&P“ u izveštaju navode da povećanje kreditnog rejtinga odražava otpornost koju je pokazala ekonomija BiH uprkos izazovima kao što su kovid-19 pandemija ali i nekoliko epizoda političke nestabilnosti i slabija spoljna potražnja.

Realni BDP BiH u potpunosti se oporavio od pandemije, te su, na osnovu ekonomskih indikatora za prvu polovinu ove godine, analitičari S&P revidirali naviše svoje projekcije rasta realnog BDP-a, sa jedan na dva odsto, piše sarajevski portal Klix.

Na povećanje kreditnog rejtinga uticala je i povoljna fiskalna pozicija konsolidovane opšte vlade, sa prognoziranim niskim neto dugom od 22 odsto BDP-a do kraja 2023. godine.

Prema proceni analitičara, troškovi servisiranja spoljnog duga biće zadržani na proseku od 2,5 odsto vladinih prihoda do 2026. godine, što je nizak nivo u glabalnom poređenju.

Povećanje rejtinga bazirano je i na očekivanjima agencije „S&P“ da će doći do ublažavanja domaćih političkih konfrontacija.

Aranžman valutnog odbora (fiksni kurs konvertibilne marke prema evru), kako se navodi u izveštaju, predstavlja važno ekonomsko sidro i ne očekuju se promene ovog aranžmana u budućnosti.

Prema navodima analitičara S&P, do novog povećanja kreditnog rejtinga u narednih godinu dana može doći ukoliko se postigne održivi prelazak na postizanje političkih odluka zasnovanih na konsenzusu, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast.

S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju pojačanih političkih konfrontacija, naročito ako vode mogućim negativnim implikacijama u pogledu servisiranja spoljnjeg duga, piše portal.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike