Bitkoin ne brinu spekulacije, skočio 50 odsto za godinu dana

07.07.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Najpopularnijoj kriptovaluti vrednost stabilno raste uprkos „analizama“ koje je vide na trećini sadašnje vrednosti ali i onih koje je vide na „milion dolara za novčić“

Bitkoin ne brinu spekulacije, skočio 50 odsto za godinu dana
Ilustracija - Copyright 24sedam/AP Photo/Richard Drew/Pixabay

Kriptovalute, bar one najveće kao što su bitkoin i eterijum, kao da ne mare mnogo na one katastrofične prognoze koje s vremena na vreme imaju i neki uticajniji investitori., ali ni na one koje, na primer bitkoinu predviđaju milionsku vrednost.

Bitkoin (BTC) je u poslednjih mesec dana na nivou nešto većem od 30.000 dolara za novčić, a eterijum (ETH) na iznad 1.800 dolara. Obe valute su za godinu dana imale ogroman rast, BTC od 47 odsto a ETH još veći – gotovo 58 odsto.

Screenshot:coinmarketcap.com
Vrednost bitkoina u poslednjih godinu dana

 

- Mnogi u kripto svetu smatraju da je bitkoin jedina prava kriptovaluta, čak ostale zovu „treš koinima“. Međutim, iskusni investitori znaju da kada tržište raste, eterijum raste relativno jače nego bitkoin. Doduše, kada kripto pada, i eterijum pada više. Ima i onih koji smatraju da će eterijum po ukupnoj vrednosti tokena na tržištu da nadmaši bitkoin, kada ova druga kriptovaluta dosegne svoj limit – objašnjava za 24sedam Igor Mirković, analitičar iz prve srpske kriptomenjačnice ECD.rs.

Veliki oporavak u 2023.

Bitkoin je, kako sda izgledam iza sebe ostavio godinu krize 2022, kada je ova kriptovaluta izgubila 65 odsto vrednosti. Pad je bio delom zbog posledica opšte ekonomske krize a delom zbog turbulencija na globalnom kriptotržištu, kao što su sunovrat „tera lune“ i bankrot „FTX“ berze, sa sudskim epilogom za proneveru i prevaru investitora.

Od početka 2023. vrednost se konstantno popravlja, pa je pitanje da na kojoj će koti završiti godinu. Na to čak nije uticao ni veliki događaj kakav je tužba američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) protiv dva najveća svetska igrača u kriptosvetu – berze „Bajnens“ i „Koinbejza“. Ovaj značajan događaj, uspeo je da obori najveću kriptovalutu na 26.000 dolara na samo mesec i po dana i već od sredine juna bitkoin je ponovo skočio.

Screenshot:coinmarketcap.com
Vrednost eterijuma u poslednjih 12 meseci

 

- Taj potez SEC je bio vrlo neočekivan jer napadnuta su dva najveća i najuticajnija igrača. Pritom je korišćena sporno deklarisanje kriptovaluta kao da su klasične hartije od vrednosti i to prema nekim propisima iz pedesetih godina prošlog veka. To je bilo 75 godina i normalno bi bilo da u vreme opšte digitalizacije za kripto imamo nove kriterijume i nova pravila. Međutim, zanimljivo je da u tom pokušaju da se kriptotržište kontroliše kao klasično finansijsko, nisu dirani direktno bitkoin ni eterijum. Oni se i dalje ne smatraju hartijama od vrednosti, za razliku od ostalih kriptovaluta – napominje Mirković.

Još jedna neobična pojedinost prati ovu američku sagu, koja ima velike implikacije na to kako ćemo ubuduće tretirati novac. Za razliku od drugih poteza američke administracije, ekonomskih ili političkih, koji se odmah preslikaju na druge kontinente, pogotovo Evropu, ovaj se talas zaustavio na obalama SAD.

Evropske vlasti, kao i one EU vodećih zemalja, ignorisale su američku istragu i blagonaklono gledaju na kripto u svom dvorištu. Čak je i Kina, koja je do ne tako davno krivično progonila kripto-majnere i zabranjivala trgovinu digitalnom valutom, sada tu zabranu ukinula.

Kripto novčić od milion dolara

Sa ovakvim razvojem događaja, bitkoin i eterijum bi mogli da u dogledno vreme dosegnu svoje rekordne vrednosti iz novembra 2021. godine. Ali, prema nekim prognozama, čak ni tih 69.000 dolara nije „plafon“, čak ni blizu.

Prema navodima magazina „Forbs“ ima onih koji smatraju da bi do 2028. godine jedan bitkoin mogao da vredi miliona dolara, kao što to smatra kinesko-kanadski bitkoin investitor i generalni direktor kripto firme „JAN3“, Samson Mou. Već za 2023. prognoze idu i do 100.000 dolara.

Maršal Bird, glavni strateg američke kriptoberze „Džemini“ (Gemini), veruje da će rekord biti oboren već ove godine.

- Cena od 100.000 dolara će interesantan broj, ako se brzo dostigne prethodni rekord – kaže Bird.

I Paolo Ardoino, glavni tehnološki menadžer u “Teteru“ kaže da bi bitkoin mogao da uskoro „testira“ rekord iz 2021.

Pixabay
 

 

Izgleda da su takvog mišljenja i neki velik investitori, znani kao „Bitkoin kitovi“, koji su
počeli da ponovo akumuliraju velike količine BTC. Agregator “Sentiment“ ima podatke da veliki  drže po između 1.000 i 10.000 bitkoina u svojim e-novčanicima.

Ali, kao što tržišna ekonomija nalaže, uvek ima i onih koji drže „medveđu“ stranu i smatraju da će bitkoin ponovo ozbiljno pasti.

Veteran među svetskim investitorima i osnivač „Mobius kapital partners“, milijarder Mark Mobius koji je predvideo i pad iz 2022. sada smatra da bi bitkoin uskoro mogao da bude na nivou od samo 10.000 dolara.

Takvog je stava i njegov kolega Metju Sigel, šef za istraživanje digitalne imovine u „VanEk“, koji BTC vidi na 12.000 dolara zbog visokih cena energije.

Banka „Standard čartered“ ide i niže od toga – na 5.000 dolara i to već ove godine.
Ako zanemarimo ove „ekstreme“, većinsko mišljenje je je će bitkoin i vodeće kriptovalute ostati popularni izbor za investiranje kako tehnologija nastavlja da privlači interes različitih industrija.

Na kratak rok, ipak će presudnu ulogu imati klasična „industrija novca“ – banke sa kamatnim stopama i inflacija sa troškovima poslovanja i života.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike