Bitkoin zasad odoleva državi SAD

13.06.2023

16:29

0

Autor: G.M.Š.

Kriptovalute su se našle pod velikim pritiskom administarcije nakon što je Komisija za hartije od vrednosti pokrenula tužbe protiv Bajnansa i Koinbejza

Bitkoin zasad odoleva državi SAD
profimedia-0633085953 - Copyright Profimedia

Na svetskim kriptoberzama bitkoin je danas imao vrednost oko 26.000 dolara, što je negde oko tri, četiri odsto manje od jednomesečnog proseka. U poslednja 24sata najpopularnija svetska kriptovaluta je popravila malo svoju vrednost, nekih jedan odsto.

Ukupan obim trgovine bitkoinima u poslednja 24 sata je bio 14 milijardi evra i za više od osam odsto je veći nego prethodnog dana.

Ovako dobro držanje bitkoina nije baš očekivano, nakon što se na najveće platforme za trgovinu i kriptoberze stuštila administracija SAD.

Vrednost druge po značaju kriptovalute, eterijum, je neznatno pala u 24 sata, na 1.740 dolara, uz povećani obim trgovanja za 10 odsto. Ma mesečnom nivou je u gubitku kao i bitkoin.

Firma koja je iza najveće svetske kriptoberze, "Bajnans" (Binance.US) je na putu da bude isključena iz bankarskog sistema u SAD, nakon što je Komisija za hartije od vrednosti te države (SEC) pokrenula postupak protiv te kriptoberze.

Screenshot:coinmarketcap.com
Bitkoin se dobro drži, s obzirom na izuzetno vanredne okolnosti

 

U tužbi, sa kojom je javnost upoznata u ponedeljak, SEC je optužila kripto berzu i njenog osnivača Čanpeng „CZ“ Žaoa za pogrešno upravljanje sredstvima klijenata, obmanjivanje investitora i regulatora i kršenje pravila o trgovanju hartijama od vrednosti. Agencija je naknadno saopštila da planira da zamrzne imovinu kompanije koja stoji iza berze i zaštiti sredstva klijenata, uključujući povraćaj ulaganja za klijente iz inostranstva.

SEC je ove nedelje, nakon tužbe protiv „Bajnansa“, pokrenuo i proces protiv još jednog velikogi mena u kripto svetu, kompanije „Koinbejz“ (Coinbase Global Inc), koja je takođe navodno prekršila pravila o trgovanju hartijama od vrednosti.

„Koinbejz“ je odbacio tvrdnje SEC i rekao da je spreman da vodi pravnu borbu sve do Vrhovnog suda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike