Šteta od poplava na državnim putevima između dve i 2,5 milijarde dinara

21.06.2023

16:45

0

Stižu procene štete od lokalnih samouprava na njihovoj infrastrukturi, kako saobraćajnoj, tako i na privrednim objektima i poljoprivredi, rekao je ministar Vesić

Šteta od poplava na državnim putevima između dve i 2,5 milijarde dinara
Poplavljen put kod Lučana - Copyright Foto: RINA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je prema procenama, šteta na infrastrukturi koja je u nadležnosti države kao posledica poplava, između dve i 2,5 milijarde dinara.

- Štetu na državnim putevima utvrđujemo i ona će biti kao što sam rekao oko 2,5 milijarde dinara. Sada stižu procene štete od lokalnih samouprava na njihovoj infrastrukturi, kako saobraćajnoj, tako i na privrednim objektima i poljoprivredi. Pominjala se šteta vrednosti oko dve milijarde dinara, ali verovatno će ona biti veća - rekao je Vesić za TV Pink.

Kako je dodao, time se bavi vladin štab na čijem je čelu premijerka Srbije.

- Vlada je donela odluku da nadoknadi štetu. U koordinaciji smo sa lokalnim samoupravama i videćemo kako će šteta bila nadoknađena - istakao je Vesić.

Ministar je naveo da količina padavina u poslednjih 20-ak dana nije ništa manja od one iz 2014. godine, a kako je naglasio, Srbija je sada prošla sa manje štete nego pre devet godina.

- To znači da je urađeno mnogo nasipa i obaloutvrda. Naravno, nije urađeno sve, ali mnogo toga jeste - rekao je Vesić, i naveo kao primer da selo Adrani, u kojem se urušio most, nije poplavljeno, zahvaljujući obaloutvrdi koju su uradile "Srbijavode".

Vesić je naglasio i da se sada radi devijacija puta, kako bi kroz nekoliko dana profunkcionisao saobraćaj na Ibarskoj magistrali, dok će novi most biti izgrađen u roku od četiri meseca. Ponovio je i da nije bilo štete na Moravskom koridoru, već je samo voda odnela materijal sa jednog od gradilišta, a da je razlog za zastoj u radovima to što je on naložio da "Koridori Srbije" svu mehanizaciju stave na raspolaganje ugroženim lokalnim samoupravama.

- Nemam problem sa tim da izađem u javnost i da kažem šta se desilo i kako ćemo to rešiti, ali samo da ne izmišljamo stvari koje se nisu desile - rekao je Vesić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike