Inflacija će nastaviti da slabi, a NBS da podiže kamate

13.05.2023

19:45

0

NBS je nakon 13 podizanja kamatne stope odlučila da napravi pauzu

Inflacija će nastaviti da slabi, a NBS da podiže kamate
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Inflacija je u aprilu ove godine usporila prvi put od juna 2021. godine, ali to ne znači da je Narodna banka Srbije (NBS) završila svoj posao.

Kako je za Bloomberg Adriju procenio ekonomista Saša Đogović, inflacija će nastaviti da slabi, ali će NBS ipak morati da nastavi da podiže kamatne stope.

- Narodna banka je ovaj put odlučila da napravi pauzu, ali to ne znači da je kraj podizanjima kamatne stope, samo što ona više neće biti kontinuirana kao što su bila prethodnih godinu dana - rekao je Đogović.

NBS će pratiti dešavanja i podizaće kamatne stope kada oceni da je to potrebno, rekao je Đogović, dodajući da ta povećanja neće biti drastična i da će zavisiti od odluka Evropske centralne banke i Federalnih rezervi.

- Ne verujem da će oni praviti neke oštre korake - zaključio je on.

Visoka baza

Smanjenje stope godišnje inflacije je ranije za april najavila i Narodna banka Srbije, a Đogović dodaje da je usporavanje bilo očekivano zbog više baze od prethodne godine.

Podsećanja radi, cene, naročito hrane i energenata, počele su da vrtoglavo rastu nakon izbijanja rata u Ukrajini krajem februara 2022. godine.

- Komešanje cena je počelo tek sredinom marta, a u aprilu su cene počele da budu bombastične - rekao je Đogović, i dodao da treba imati u vidu da će na usporavanje inflacije uticati visoka baza i pad cena energenata u odnosu na taj period.

- Troškovi transporta su tek 3,7 odsto porasli, a cene goriva i maziva za putničke automobile su opale za 0,7 odsto u odnosu na april prethodne godine - rekao je ovaj ekonomista.

Zavisi od poljoprivrede

Za razliku od troškova energije, cene hrane su nastavile da rastu na međugodišnjem nivou, a u ovoj kategoriji je zabeleženo uvećanje od skoro 25 odsto.

Kako se čini, dalje kretanje ovih cena će biti uslovljeno vremenskim prilikama i predstojećom poljoprivrednom sezonom.

- Niže cene energenata će uz barem prosečan poljoprivredni rod ove godine usloviti da dođe do popuštanja cenovnih pritisaka i na polju hrane - predviđa Đogović, uz prognozu da će stopa inflacije na kraju 2023. godine u tom slučaju iznositi oko 10 odsto.

U NBS su nešto optimističniji, pa njihove projekcije predviđaju da će se indeks rasta cena krajem godine naći na oko osam odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike