Dve ture razgrabljene: Vaučeri stižu, i u trećem krugu 5.000 dinara

08.06.2023

15:15

0

Autor: G.M.Š.

Država sprema i treći krug podele vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, evo šta je sve potrebno za prijavu

Dve ture razgrabljene: Vaučeri stižu, i u trećem krugu 5.000 dinara
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nakon što su razgrabljeni januarski vaučeri za dva dana a majski za samo jedan, država je spremila i treći krug podele subvencija od po 5.000 dinara za odmor u nekom od registrovanih turističkih objekata u Srbiji.

Za novu turu od 100.000 vaučera bi, prema nekim najavama, građani mogli da se prijavljuju već od ponedeljka, 12. juna.

Ko ima pravo na prijavu

Podsećamo, glavni uslov je da se ne može „letovati“ u mestu u kome se stanuje, a studenti ne mogu koristiti vaučer u mestu gde im je visoka škola koju pohađaju.

Onih 100.000 ljudi koji dobiju vaučer u ovoj turi, mogu ga iskoristiti za plaćanje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u trajanju od najmanje pet noćenja.

Kao kandidate koji mogu da se prijave za vaučer, resorno ministarstvo je predvidelo osam grupa građana. Za subvenciju mogu da se prijave penzioneri (i svi stariji od 65 godina), nezaposleni, korisnici posebne naknade, primaoci naknade za negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i već pomenuti studenti.

Prijava je jednostavna. Popuni se odštampani obrazac sa vebsajta „Pošta Srbije“ ili Ministarstva turizma i omladine, i sa potvrdom o stečenom pravu po kategoriji (penzijski ček za penzionere, rešenje o penziji, potvrda sa biroa za nezaposlene...), kao i potvrdom o rezervaciji smeštaja, preda na šalteru pošte. Uz dokumentaciju neophodno je imati i lični dokument za verifikaciju (lična karta ili pasoš).

Prijava mora lično

Prijava se podnosi lično i mora biti potpisana od strane podnosioca, osim za lica iz tačke 6, 7, 9 i 10 Prijave (pravo na pomoć-penziono, pravo na pomoć-socijalno, pali borci i ratni i vojni invalidi).

Uz Prijavu obavezno je priložiti odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, i to:

- korisnici prava na penziju, stavljaju na uvid original penzionog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju, a korisnici prava na penziju iz inostranstva stavljaju na uvid originalni dokument (overeni izvod, potvrda i sl.) koji izdaje banka sa teritorije Republike Srbije, a koji potvrđuje novčani priliv po osnovu ostvarenog prava na penziju;

- Lica starija od 65 godina, koja ne ostvaruju pravo na penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji možete preuzeti ovde;

- radno angažovana lica sa primanjima koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i ostvarenoj zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, koju izdaje poslodavac ili original platni listić za zaradu isplaćenu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava;

- studenti prilažu original potvrde visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću godinu.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Za sve ostale kategorije, korisnik nije u obavezi da dostavi dokaz o ostvarivanju prava za dodelu vaučera za subvencionisani smeštaj.

Ukoliko za maloletno ili poslovno nesposobno lice, koje ispunjava navedene uslove, Prijavu podnosi zakonski zastupnik (roditelj, odnosno staratelj), uz prijavu se prilaže odgovarajući dokaz o statusu zakonskog zastupnika.

Za sva navedena lica obavlja se provera ispunjenosti uslova preko ovlašćenih institucija.

Šta piše u vaučeru?

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, mora da sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera (ime prezime, adresa, JMBG). Vaučer može koristi samo osoba na čije ime glasi.

Takođe, datum za početak odmora za koji je napravljena rezervacija mora da bude najmanje 30 dana nakon dana podnošenja zahteva za vaučer.
Dođite na šalter spremni

- Građani koji ispunjavaju uslove, mogu se prijaviti i kompletnu proceduru obaviti brzo, lako i bez čekanja, a postupak je još efikasniji ukoliko obrazac prijave prethodno preuzmu, odštampaju, popune i sa pratećom dokumentacijom predaju u najbližoj korporativnoj pošti – saopštili su iz „Pošta Srbije“.

Oni koji dobiju pravo na subvenciju, vaučer će biti dostavljen kao vrednosno pismo na kućnu adresu.
Iz „Pošta“ kažu da pozivanjem Kontakt centra na telefonski broj 0700 100 300, korisnici se mogu informisati o statusu svojih prijava i uslovima korišćenja vaučera.

Građani koji su u ovoj godini već dobili vaučer, ne mogu da podnose prijave za nove vaučere.

U Srbiji se od 2015. godine subvencioniše odmor u zemlji. Najčešći korisnici vaučera su penzioneri, a da najposećenije destinacije banje - Sokobanja, Vrnjačka banja i Zlatibor. Do ove godine broj domaćih turista je i zbog ove akcije povećan sa 1,3 na više od dva miliona godišnje.

Ove godine u sistemu je 4.200 ugostiteljskih objekata širom zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike