Detaljno o tome ko može da zatraži 5.000 dinara

29.05.2023

19:05

0

Autor: G.M.Š.

Od utorka sledi nova tura podele turističkih vaučera – ko ima pravo i kako da do vaučera dođe

Detaljno o tome ko može da zatraži 5.000 dinara
Ilustracija - Copyright Pixabay/Profimedia/24sedam/Gran Sivački

I drugi put u ovoj godini, a nismo ni na sredini 2023, država je priredila građanima mogućnost da svoj trošak za odmor smanje za, ovoga puta 5.000 dinara.

Nakon rekordno brze „rasprodaje“ prvih 100.000 vaučera, koji su „planuli“ u januaru bukvalno za dva dana, nova podela kreće od utorka 30. maja.

I ovoga puta radi se o istom broju subvencija za odmor u Srbiji. Pored broja vaučera nisu se menjali ni uslovi pod kojima se dobijaju. Podsećamo, glavni uslov je da se ne može „letovati“ u mestu u kome se stanuje, a studenti ne mogu koristiti vaučer u mestu gde im je visoka škola koju pohađaju.

Onih 100.000 ljudi koji dobiju vaučer u ovoj turi, mogu ga iskoristiti za plaćanje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u trajanju od najmanje pet noćenja.

Ko i kako može do vaučera?

Kao kandidate koji mogu da se prijave za vaučer, resorno ministarstvo je predvidelo osam grupa građana. Za subvenciju mogu da se prijave penzioneri (i svi stariji od 65 godina), nezaposleni, korisnici posebne naknade, primaoci naknade za negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i već pomenuti studenti.

Prijava je jednostavna. Popuni se odštampani obrazac sa vebsajta „Pošta Srbije“ ili Ministarstva turizma i omladine, i sa potvrdom o stečenom pravu po kategoriji (penzijski ček za penzionere, rešenje o penziji, potvrda sa biroa za nezaposlene...), kao i potvrdom o rezervaciji smeštaja, preda na šalteru pošte. Uz dokumentaciju neophodno je imati i lični dokument za verifikaciju (lična karta ili pasoš).

Prijava se podnosi lično i mora biti potpisana od strane podnosioca, osim za lica iz tačke 6, 7, 9 i 10 Prijave (pravo na pomoć-penziono, pravo na pomoć-socijalno, pali borci i ratni i vojni invalidi).

Uz Prijavu obavezno je priložiti odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, i to:

- korisnici prava na penziju, stavljaju na uvid original penzionog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju, a korisnici prava na penziju iz inostranstva stavljaju na uvid originalni dokument (overeni izvod, potvrda i sl.) koji izdaje banka sa teritorije Republike Srbije, a koji potvrđuje novčani priliv po osnovu ostvarenog prava na penziju;

- Lica starija od 65 godina, koja ne ostvaruju pravo na penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji možete preuzeti ovde;

- radno angažovana lica sa primanjima koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i ostvarenoj zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, koju izdaje poslodavac ili original platni listić za zaradu isplaćenu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava;

Pare „skrenute“ sa EPS-a

Pola milijarde dinara (4,3 miliona evra) potrebnih za ovu akciju Vlada Srbija je obezbedila iz tekuće budžetske rezerve, iz razdela koji je bio namenjen subvencionisanju Elektroprivrede Srbije (EPS), piše „Nova Ekonomija“.

Iznos od pola milijarde dinara u budžetu prethodno je bio namenjen Ministarstvu rudarstva za "nabavku osnovne rudarske mehanizacije za površinske kopove JP EPS“, odnosno za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima.

Kada je u aprilu EPS promenio pravnu formu  i postao akcionarsko društvo, sve akcije su postale vlasništvo države.

- studenti prilažu original potvrde visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću godinu.

Za sve ostale kategorije, korisnik nije u obavezi da dostavi dokaz o ostvarivanju prava za dodelu vaučera za subvencionisani smeštaj.

Ukoliko za maloletno ili poslovno nesposobno lice, koje ispunjava navedene uslove, Prijavu podnosi zakonski zastupnik (roditelj, odnosno staratelj), uz prijavu se prilaže odgovarajući dokaz o statusu zakonskog zastupnika.

Za sva navedena lica obavlja se provera ispunjenosti uslova preko ovlašćenih institucija.

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, mora da sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera (ime prezime, adresa, JMBG). Vaučer može koristi samo osoba na čije ime glasi.

Takođe, datum za početak odmora za koji je napravljena rezervacija mora da bude najmanje 30 dana nakon dana podnošenja zahteva za vaučer.

Dođite na šalter spremni

- Građani koji ispunjavaju uslove, mogu se prijaviti i kompletnu proceduru obaviti brzo, lako i bez čekanja, a postupak je još efikasniji ukoliko obrazac prijave prethodno preuzmu, odštampaju, popune i sa pratećom dokumentacijom predaju u najbližoj korporativnoj pošti – saopštili su iz „Pošta Srbije“.

Oni koji dobiju pravo na subvenciju, vaučer će biti dostavljen kao vrednosno pismo na kućnu adresu.
Iz „Pošta“ kažu da pozivanjem Kontakt centra na telefonski broj 0700 100 300, korisnici se mogu informisati o statusu svojih prijava i uslovima korišćenja vaučera.

Građani koji su u ovoj godini već dobili vaučer, ne mogu da podnose prijave za nove vaučere.

U Srbiji se od 2015. godine subvencioniše odmor u zemlji. Najčešći korisnici vaučera su penzioneri, a da najposećenije destinacije banje - Sokobanja, Vrnjačka banja i Zlatibor. Do ove godine broj domaćih turista je i zbog ove akcije povećan sa 1,3 na više od dva miliona godišnje.

Ove godine u sistemu je 4.200 ugostiteljskih objekata širom zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike